Κορονοϊός: Πάνω από 6.000 τα κρούσματα σήμερα - Το απόγευμα ανακοινώσεις Πλεύρη για μέτρα

 
Κορονοϊός: Πάνω από 6.000 τα κρούσματα σήμερα - Το απόγευμα ανακοινώσεις Πλεύρη για μέτρα

Ενημερώθηκε: 02/11/21 - 13:01

Περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ ήδη οι κυβέρνηση και επιστήμονες είναι σε κατάσταση συναγερμού για το νέο κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και από ό,τι φαίνεται είναι σφοδρότερο από τα προηγούμενα.

Καθώς οι προβλέψεις είναι πολύ δυσμενέστερες στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών έχει σημάνει συναγερμός. Ηδη χτες Δευτέρα καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ, καθώς καταγράφηκαν 5.449 νέες μολύνσεις, που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από την αρχή της επιδημίας. Ταυτόχρονα και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Καταγράφηκαν 52 θάνατο ενώ σε 430 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική σημείωσε έπειτα από αρκετό καιρό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων (1.021) και τη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» κόκκινο ακόμη μια φορά με 828 νέες μολύνσεις. Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν άλλες 12 ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας - ενδεικτικά, η Λάρισα με 339 διαγνώσεις, η Μαγνησία με 242, η Αχαΐα με 171, ο Έβρος με 167 και η Πέλλα με 152.

Η έξαρση της πανδημίας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Από καιρό οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει δεδομένου του «εκρηκτικού» συνδυασμού της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης, του χειμερινού σκηνικού, της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, των υποτυπωδών ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη συμπεριφορά των πολιτών σάν να είχε τελειώσει η πανδημία.

Υπό τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, επιστήμονες και κυβέρνηση συζητούν εκ νέου τους τρόπους αναχαίτισης του επιδημικού κύματος, σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, ενώ χθες οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος πραγματοποίησαν μπαράζ συσκέψεων με τους περιφερειάρχες αλλά και με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown απέκλεισε κατηγορηματικά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν έχουν με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

«Καμπανάκι» για την έκρηξη κρουσμάτων και την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης τις επόμενες μέρες έκρουσαν, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ υπογράμμισαν εκ νέου την σημασία του εμβολιασμού προκειμένου να μπει «φρένο» στην διασπορά της πανδημίας.

«Αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες».

Τρεις παρεμβάσεις 

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους περιλαμβάνονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να ανασχεθεί η έξαρση της πανδημίας.

Αναφορικά με τη στήριξη του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση νέων κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η επίταξη ιατρών σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η πρακτική των κινήτρων, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές σχεδιάζεται εκ νέου συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους, μεταξύ των οποίων καλύτερη ιχνηλάτηση, περισσότερα διαγνωστικά τεστ, αλλά και αποκλεισμός από περισσότερους χώρους.

Μ. Γκάγκα:  Έως 11 Νοεμβρίου στην Ελλάδα οι πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γίνονται προσπάθειες προκειμένου η παραγγελία των πρώτων 2.000 δόσεων μονοκλωνικών φαρμάκων να έρθει στη χώρα μας έως τις 11 Νοεμβρίου.

Τα κριτήρια, σημείωσε η κ. Γκάγκα, εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται, με προτεραιότητα, σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

 Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την 3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19, στους κάτω των 50 ετών

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το "πράσινο" φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν χθες οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ' οίκον.