Αναζητείται η χρυσή τομή για τους ελέγχους στις εισόδους των ναών

 
Αναζητείται η χρυσή τομή για τους ελέγχους στις εισόδους των ναών

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ενημερώθηκε: 23/11/21 - 19:43

Την χρυσή τομή αναζητούν στην Εκκλησία για τους ελέγχους στις εισόδους των ναών. Αν και δεν φαίνεται να επιστρατευθούν "πορτιέρηδες" η Εκκλησία θα προσπαθήσει δια της πειθούς να λύσει το πρόβλημα των ανεμβολάιστων.

Το σύνολο των μητροπολιτών μπορεί να αντιδρά στους ελέγχους αλλά δεν πρόκειται να αγνοήσουν και τις αποφάσεις της κυνβέρνησης.

Στον αντίποδα ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ τοποθετήθηκε, για μια ακόμη φορά, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονταν ούτε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. «Ο Ναός του Θεού είναι το σπίτι μας. Είναι η πνευματική μας ευτυχία. Εκεί που γίνονται τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και κοινωνούμε με τον Θεόν δια των αγίων Μυστηρίων. Είναι ιερός και αμόλυντος και άγιος χώρος. Γι’ αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν και έχουν ανατροφή από τα μικρά τους χρόνια και εκτιμούν τον ναό του Θεού, αντιλαμβάνεστε πόση είναι η στέρησις όταν κλείνουν οι ναοί του Θεού, όταν μπαίνουν φραγμοί και όταν καλούμεθα εμείς οι ιερείς και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι να κάνουμε τα αστυνομικά όργανα και να αποκλείουμε έξω από τον ναό τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να μπουν στο σπίτι τους, στο πνευματικό ιατρείο, στο θεραπευτήριο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

«Τα λέω αυτά με πόνο. Γίνονται πράγματα τα οποία μας λυπούν βαθύτατα», τόνισε με λύπη και συμπλήρωσε: «Η Ιερά Σύνοδος με την Εγκύκλιο που κυκλοφόρησε άφησε αυτήν την ελευθερία στους πιστούς στα θέματα αυτά: να επιλέξουν ελεύθερα οι άνθρωποι και όχι καταναγκαστικά και ο πρώτος άρχων της χώρας μας πήρε αυτό το κείμενο της Ιεράς Συνόδου, το οποίο δε λέει αυτά τα πράγματα, και, υποχρεωτικά, λέει πια, να υπάρχει φραγμός στην είσοδο των πιστών με τεστ και με τόσα άλλα πράγματα. Αυτά δε γίνονταν ποτέ, αγαπητοί μου αδελφοί. Αυτά αντίκεινται στην παράδοση είκοσι αιώνων, παράδοση της ζωής της Εκκλησίας μας. Δεν έγιναν ούτε με καθεστώτα ολοκληρωτικά. Και με κατακτητές, ποτέ δε συνέβησαν αυτά τα οποία γίνονται τώρα».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει ελέγχους. «Αν η Πολιτεία στείλει δικούς της ανθρώπους για να κάνει τους ελέγχους εμείς θα το δεχτούμε, δεν διαφωνούμε με τα μέτρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς συνόδου. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ανθρώπους από το να μπουν στους ναούς.

Η Εκκλησία έμεινε σταθερή δίπλα στην πολιτεία από την αρχή, μέχρι και να κλείσουν οι ναοί δέχτηκε» όπως είπε, σημείωσε ωστόσο ότι «η Εκκλησία σέβεται την προσωπικότητα του ανθρώπου, δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα». «Είμαστε ιεροί λειτουργοί και όχι πολιτικοί «ελεγκτές»».