Κλειστοί και πάλι οι Άγιοι Τόποι τα Χριστούγεννα

 
Κλειστοί και πάλι οι Άγιοι Τόποι τα Χριστούγεννα

Ενημερώθηκε: 30/11/21 - 20:10

Και τα φετινά Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους θα εορταστούν κάτω από αυστηρά μέτρα .Το Ισραήλ ήδη έχει αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς για άλλη μια φορά η πανδημία και οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τις προσκυνηματικές εκδρομές με απoτέλεσμα η κατάσταση για τα Ιερά Προσκυνήματα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη οικονομικά. Το σύνολο των προσκυνημάτων και κυρίως τα Μοναστήρια στις ερήμους και εκτός Ιερουσαλήμ επιβιώνουν από τους προσκυνητές.

Μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά και αυτά που είναι στην έρημο της Ιουδαίας, του Ιορδάνη, στη Σαμάρεια, στην Ιεριχώ κλπ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και κυρίως δυσκολεύονται να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο αφού τα περισσότερα από αυτά βοηθούν οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και συντηρούν και τα προσκυνήματα τα οποία χρειάζονται καθημερινή φροντίδα πληρώνοντας εργατικό δυναμικό. Στο κέντρο μάλιστα της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα τα οποία ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα επινοικιάζει σε άραβες και ισραηλινούς, δεν υπάρχει καμία άνοδος στα οικονομικά λόγω της πανδημίας και έτσι το Πατριαρχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει χάσει το βασικό του έσοδο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμη και στην καταβολή των μισθών.

Την ίδια ώρα με εγκύκλιό του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προς τους Ιερείς, και όσους διακονούν τα Ιερά Προσκυνήματα αναφέρεται στους εορτασμούς των Χριστουγέννων σημειώνοντας ότι πρέπει να τελεσθούν κατά την εκκλησιαστική παράδοση και τάξη. Με την εγκύκλιο αυτή προτρέπει τους Ιερείς στις 25 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο δηλαδή 12 Δεκεμβρίου με το παλαιό να ανοίξουν τους Ναούς και να ψάλουν την Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, Καταβασίες καί άλλους προεορτίους ύμνους των Χριστουγέννων και όχι την Ακολουθία των Χριστουγέννων.

Η υιοθέτηση του νέου ημερολογίου όπως αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έφερε την Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμέτωπη προς ποιμαντικά ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις, τα οποία καλούμασθε να αντιμετωπίσουμε και γι αυτό προτρέπει το ποίμνιο μετά το πέρας της Ακολουθίας του Αγίου Σπυρίδωνα να μην προβούν σε εκδηλώσεις εκκλησιαστικού χαρακτήρα αλλά κοινωνικού. Σε αυτή την εγκύκλιο ο Πατριάρχης δεν κάνει λόγο για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων λαών αφού η εγκύκλιος αφορά καθαρά την εκκλησιαστική τάξη. Ωστόσο αν υπάρξουν επιπλέον οδηγίες από το κράτος του Ισραήλ ακόμη και για τους χώρους λατρείας το Πατριαρχείο θα κληθεί να τους τηρήσει.