Jerusalem Post: Η Τουρκία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην Ρωσία

 
Jerusalem Post: Η Τουρκία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην Ρωσία

Ενημερώθηκε: 09/12/21 - 15:02

Ο γνωστός αναλυτής της Jerusalem Post, Σεθ Φράντζμαν, με αφορμή το απόσπασμα που «έπαιξε» χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 από την συνέντευξη που έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, και η οποία θα προβληθεί ολόκληρη την Παρασκευή, έγραψε ένα άρθρο όπου τονίζει ότι η Τουρκία πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά προς την Ρωσία.

Στο απόσπασμα ο κ. Πέσκοφ αποκαλύπτει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παραδώσει άλλη μια παρτίδα του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, ενώ σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της αγορά του είπε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αρέσει να παίζουν αυτό το παιχνίδι των κυρώσεων, αν και γνωρίζουμε ότι δεν πέτυχαν ποτέ τους στόχους τους. Ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν μια χώρα να αλλάξει την άποψή της. Αλλά η πολιτική μας είναι να είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Αυτού του είδους η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ειδικά για την Ελλάδα, γιατί το σύστημα δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. 100% αμυντικό».

Ο Ισραηλινός αναλυτής αναφέρει στο άρθρο του ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε την συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία κατά την εποχή του Τραμπ, όταν είχε «απευθείας γραμμή» με τον Λευκό Οίκο και οι λομπίστες της είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Φράντζμαν η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ ενδυνάμωσε την Τουρκία και υποστήριξε αθόρυβα τον ρόλο της στη Συρία και την στήριξη της στους εξτρεμιστές.

«Αυτό οδήγησε την Άγκυρα να αισθανθεί ότι είχε το ελεύθερο να αγοράσει τους S-400, να αυξήσει τη διπλωματική της υποστήριξη στην Χαμάς και να απειλήσει άλλες χώρες. Τώρα η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται πιο στενά σε διάφορα πλάνα, τα οποία όλα έχουν σχεδιαστεί για να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ» σημείωσε.

Αυτά όλα λαμβάνουν χώρα, όπως σημειώνεται στο άρθρο, εν μέσω της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι.

«Η Ρωσία έχει επίσης εντάσεις με την Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε μέσα στην εβδομάδα με τον Πούτιν. Παράλληλα η απόφαση της Τουρκίας να πουλήσει τα drone της στην Ουκρανία που αναστάτωσε πολλούς στη Μόσχα. Η Ρωσία από την πλευρά της προτιμά να εξισορροπεί τις σχέσεις τις με πολλές χώρες, όπως την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Τουρκία» τόνισε ο αρθογράφος.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω την στρατιωτική τους συνεργασία. Μένει να δούμε πώς θα εξισορροπήσουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις, τους αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TurkStream, με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία. Ορισμένες φιλοτουρκικές φωνές στις ΗΠΑ, που έχουν υποστηρίξει την ακροδεξιά ηγεσία του ΑΚΡ της Τουρκίας και πιθανότατα έχουν επωφεληθεί από τα δολάρια που μοιράζουν τα λόμπι της Άγκυρας, έχουν την τάση να παρουσιάζουν την Τουρκία ως προορισμένη να συγκρουστεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία είναι σύμμαχος της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα έχει γίνει λιγότερο δημοκρατική τις τελευταίες δεκαετίες, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης, και έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία» υπογραμμίζει ο Φράντζμαν προσθέτοντας ότι: «Επιπρόσθετα η Τουρκία έχει συνεργαστεί με το Ιράν, παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα είναι επίσης προορισμένη να συγκρουστεί μαζί του.»

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα ή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της θέλουν μια στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ ή ότι βλέπουν τις ΗΠΑ ευνοϊκά. Η Άγκυρα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος του «κλαμπ» των αυταρχικών καθεστώτων, που αντιτίθενται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ και στις δυτικές δημοκρατίες» καταλήγει το άρθρο.

Πηγη: Jerusalem Post