Σε παράκρουση ο Ακάρ για τους εξοπλισμούς της Ελλάδας

 
Σε παράκρουση ο Ακάρ για τους εξοπλισμούς της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 28/12/21 - 19:47

Είναι φανερό πως το εξοπλιστικό ντεμαράζ της Ελλάδας έχει εξοργίσει τον τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αφού συχνά πυκνά επιτίθεται στην χώρα μας για τις προσπάθειες που κάνει να ενδυναμώσει την αποτρεπτική της ισχύ μετά από μια δεκαετία και βάλε απραξίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας μόλις πριν από δύο μέρες μιλώντας σε σπουδαστές της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας απείλησε το Καστελόριζο λέγοντας πως οι τούρκοι στρατιώτες μπορούν να φτάσουν σε αυτό κολυμπώντας. Η ελληνική αντίδραση ήρθε μια μέρα με τον έλληνα ομόλογο του, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, να λέει χαρακτηριστικά
««Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε ό,τι λέει, ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο αφού το δηλώνει»».

Ο Ακάρ όμως σήμερα έδωσε και πάλι συνέχεια στο θέμα, αν και εμφανίστηκε λίγο πιο διπλωματικός, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογο ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες και συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε και πάλι ότι : «η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι μάταιη».

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, με την λίρα να βρίσκεται στα «τάρταρα», σε συνδυασμό με τις αμερικανικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί λόγω των S400, και τις μαζικές φυλακίσεις τούρκων αξιωματικών λόγω υποτιθέμενης σχέσης τους με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτό φυσικά το γνωρίζει ο Ακάρ και βλέποντας στον αντίποδα την Ελλάδα να κάνει εξοπλιστικά άλματα τον τελευταίο χρόνο, προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ελληνικές κινήσεις και παράλληλα να καθησυχάσει το τουρκικό ακροατήριο.

Ακόμα ένα λόγος για τις συχνές επιθέσεις του Ακάρ είναι και ότι πιθανόν βλέποντας τα ποσοστά δημοφιλίας του Ερντογάν να έχουν πάρει την κατιούσα το τελευταίο καιρό να θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Η «άνοιξη» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ο «κατήφορος» των τουρκικών

Το πιο βαρύ πλήγμα το έχει υποστεί η τουρκική πολεμική αεροπορία. Από εκεί που περίμενε να ενισχυθεί με 100 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 βρέθηκε να αντιμετωπίζει πρόβλημα συντήρησης του στόλου της λόγω των αμερικανικών κυρώσεων αλλά και σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης των αεροσκαφών της λόγω του πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στους τούρκους πιλότους.

Από την άλλη η χώρα μας όπως είπε και επίσημα ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 19 Ιανουαρίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική μας Αεροπορία. Τα γαλλικά μαχητικά σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των 83 F-16 στην έκδοση viper, την αύξηση της διαθεσιμότητας των Mirage 2000, την αναβάθμιση των F-16 Block 50, που πολύ σύντομα θα έρθει στην Βουλή, αλλά και η αγορά νέων έξυπνων όπλων έχουν γείρει δραματικά την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών φτερών.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Πολεμικό Ναυτικό με την Ελλάδα να έχει ήδη συμφωνήσει για την απόκτηση 3+1 Belharra και να διαπραγματεύεται για 4 κορβέτες, την ώρα που το πολυδιαφημισμένο ναυπηγικό πρόγραμμα της Τουρκίας παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αφου είναι λογικά η δεκαετής απραξία να έχει δημιουργήσει συσσωρευμένα προβλήματα που δεν λύνονται μέσα σε 2 χρόνια. Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας στρατιωτικά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, τόσο στο θέμα των εξοπλισμών όσο και με την αμυντική διπλωματία της, σε αντίθεση με την Τουρκία που έρχεται αντιμέτωπη όλο και με περισσότερα προβλήματα, ενώ παραμένει στρατιωτικά απομονωμένη με μοναδικούς συμμάχους το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και το Κατάρ.