Ο Ερντογάν ανακατεύει την τράπουλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

 
Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 02/01/22 - 21:27

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να την αναθεωρητική της συμπεριφορά κατά της Ελλάδας, ταυτόχρονα προσπαθεί να επουλώσει -αν όχι να κλείσει- τις πληγές στην εξωτερική της πολιτική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα, με στόχο το 2022 να βγάλει την Τουρκία απο την απομόνωση των τελευταίων ετών και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Με την Αρμενία, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να ορίσει απεσταλμένο, για μα εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν πυροδοτηθεί, καθώς η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαιτζάν στο πόλεμο με την Αρμενία για τον έλεγχο της περιοχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος έχει υπογράψει ήδη συμφωνία. Ο Πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου με την επίσκεψη του στην Άγκυρα και τα 10 δις που επένδυσε στη χώρα, έδωσε ανάσα στην οικονομική ασφυξία του Ερντογάν και έδωσε νέα πνοή στις Τουρκο-Εμιρατινές σχέσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο Ερντογαν ετοιμάζεται σύντομα να συναντηθεί με τον διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαταραχθεί μετά τις πιέσεις Ερντογάν για την αλήθεια γύρω απο την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κων/πολη.

Όπως αναφέρει η WSJ τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την επαναπροσέγγιση των δύο ανδρών θα παίξει το Κατάρ.

Στο μέτωπο της Λιβύης, ο Σουλτάνος προσπαθεί να κερδίσει έδαφος μετά την ακύρωση των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τον μέχρι πρότινος για την Τουρκία «πραξικοπηματία»Στρατάρχη Χ. Χαφτάρ, που ηγείται της Ανατολικής Λιβύης.

Στα πλάνα του Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αίγυπτος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε πρόσφατα από την Αίγυπτο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Όπως δήλωσε «η Αίγυπτος θα επωφεληθεί περισσότερο με μια νέα συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία, παρά με αυτή που υπέγραψε βιαστικά με την Ελλάδα».

Στα Βαλκάνια

Η Τουρκία παράλληλα στοχεύει να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες καλές σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Στη Βοσνία ετοιμάζεται να να πάρει τον ρόλο του διαμεσολαβητή εν μέσω ανησυχιών για τις αυτονομιστικές κινήσεις του Σερβο-Βόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στο www.thepressroom.gr «H Βοσνία αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και η κατάσταση είναι ανησυχητική. Το ήμισυ της χώρας έχει στραφεί προς την Τουρκία, η οποία δείχνει πρόθυμη να τους αγκαλιάσει και να τους δείξει την αλληλεγγύη της. Οι Βόσνιοι προσπαθούν να συνθέσουν ένα τριμερές σχήμα Τουρκία-Σερβία-Βοσνία. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-Βοσνίας».

Και όλα αυτά την ώρα που νούμερο ένα σύμμαχος και σωτήρας του Τούρκου προέδρου παραμένει ο Εμίρης του Κατάρ, Σείχης Ταμίμ Χαμάντ Αλ Θάνι. Μέσα στο 2021 η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν 15 νέες συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Το Κατάρ όμως επιθυμεί να διατηρήσει καλές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες ο Πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα η να επισκέφθηκε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντλινο Φλώρο στο γραφείο του στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.thepressroom.gr, συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι από κοινού τα κράτη της περιοχής φροντίζουν για τη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το Κατάρ θα συμβάλλει απο τη πλευρά του στη ομαλή εξέλιξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 5.

Παράλληλα συζήτησαν και για τη διεύρυνση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ και πως αυτό μπορεί να επικαιροποιηθεί. Ο Καταριανός πρέσβης προσκάλεσε εκ μέρους του Αρχηγού ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην έκθεση αμυντικού υλικού στη Ντόχα τον Μάρτιο του 2022.

Τον Ιανουάριο πάντως τα βλέμματα είναι στραμμένα στις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ απο την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum. Με τις προιδοποιητικές βολές των τελευταίων ημερών απο την Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις με την ανησυχία για πιθανές νέες προκλήσεις.