Η Τουρκία τεστάρει τώρα τις αντιδράσεις της πολεμικής μας αεροπορίας με υπερπτήσεις UAV στο Αιγαίο

 
Drones ANKA

Ενημερώθηκε: 03/01/22 - 20:17

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στον ουρανό του Αιγαίου στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ, που έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

υπέρπτηση στη νησίδα Κανδελιούσσα

Σήμερα το μεσημέρι η τουρκική αεροπορία πραγματοποίησε , που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νισύρου, με ένα UAV. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω απο την ελληνική νησίδα στις 14.48 και σε ύψος 19.000 ποδών, ενώ αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε κατά την πάγια τακτική.

Ήδη όμως είχαν καταγραφεί περισσότερες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συνολικά 9 τουρκικά αεροσκάφη, παραβιάσαν 39 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ενώ 2 απο τις παραβιάσεις κατέληξαν σε σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα UAV έχουν ενταχθεί πλήρως στον καθημερινό επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά το ΓΕΕΘΑ, η είσοδος των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο έχει αυξηθεί, προκαλώντας προβληματισμό στη πολεμική αεροπορία. Μάλιστα απο τις 39 σημερινές παραβιάσεις, οι 34 ήταν απο το UAV.

Στρατιωτικές Πηγές εκτιμούν ότι «οι Τούρκοι με τη χρήση των UAV Anka δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας. Θέλουν να δηλώσουν έντονα την παρουσία τους σε σημεία του Αιγαίου με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

UAV: Το καμάρι της Τουρκίας 

Όπως έχει αναφέρει πολλάκις στις ομιλίες του ο Τ. Ερντογάν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι «το καμάρι της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια μεγάλη εγχώρια βιομηχανία παραγωγής UAV, που εκτός απο αποτελεσματικά είναι πλέον και περιζήτητα. Mετά το Αζερμπαιτζάν, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που παρήγγειλε 24 Bayraktar TB2, οπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους. Η Ουκρανία αγόρασε επίσης Bayraktar TB2 για να συνδράμουν τις περιπολίες του ουκρανικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Ενδιαφέρον να αποκτήσουν τουρκικά μη επανδρωμένα εκδήλωσαν η Λετονία και η Αλβανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ, τον τελευταίο χρόνο, έχει προχωρήσει σε κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε τύπου. Η νέα εποχή των μη επανδρωμένων μάλιστα, ήταν και ένα απο τα βασικά θέματα που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων, στο Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Νοέμβριο.