Η Μονή Αγίας Βαρβάρας και η σωτηρία της Σύρου από την ισπανική γρίπη

 
Η Μονή Αγίας Βαρβάρας και η σωτηρία της Σύρου από την ισπανική γρίπη

Ενημερώθηκε: 29/01/22 - 22:57

Η Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας δεσπόζει στο λόφο του Κινίου στη Σύρο από το 1900. Κτισμένη από τον Υδραίο Γέροντα Ιωακείμ Πολίτη, η Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο για το νησί της Σύρου.

Προερχόμενος από το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής στη Μύκονο ο Ιωακείμ Πολίτης αγόρασε το συγκεκριμένο κτήμα στη Σύρο και έχοντας στο πλευρό του τη Γερόντισσα Θεονύμφη και τη μητέρα της άρχισε να υλοποιεί το όραμά του δημιουργώντας για αρχή ένα μικρό εκκλησάκι και τα κελιά για τη διαμονή τους, αφού η οικονομική του κατάσταση δεν επέτρεπε για την ώρα την επέκταση του μοναστηριού. Το 1918 εμφανίστηκε και στη Σύρο η Ισπανική γρίπη (Δάγγειος πυρετός) . Ο Γέροντας και οι μοναχές κατέβασαν την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στην Ερμούπολη πραγματοποιώντας λιτανεία και αγρυπνία στην πλατεία Μιαούλη.Σύμφωνμα με την παράδοση έγινε τελικά το θαύμα και η θανατηφόρος νόσος άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Τότε κατάφεραν με δωρεές να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσό και να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του μεγαλύτερου ναού που μέσα σε δυο χρόνια ήταν έτοιμος. Ο Γέροντας επιδόθηκε στην ανέγερση του μοναστηριού και αν και αυτοδίδακτος εικονογράφησε μόνος του όλα τα μαρτύρια της Αγίας Βαρβάρας , αποτυπώνοντας πιστά το βίο της στους τοίχους προκαλώντας την έκπληξη και το δέος των προσκυνητών. Το 1942 ο Γέροντας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ημιτελή την κολόνα που απεικονίζεται ο Άγιος Σάββας και την απέναντι με τον Άγιο Χριστόφορο και Άγιο Γεώργιο.

Μετά το θάνατο του Γέροντα Ιωακείμ Πολίτη και με την βοήθεια του Μητροπολίτη Φιλάρετου το μοναστήρι άρχισε να λειτουργεί ως ένα άριστα οργανωμένο ορφανοτροφείο θηλέων. Μετά από 53 χρόνια προσφοράς και έργου έχοντας σπουδάσει και αποκαταστήσει πολλά από τα παιδιά, το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1995 . Λίγα χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε μέρος της Μονής για την δημιουργία Κατασκηνωτικού κέντρου καθώς και την ανατολική πτέρυγα που στέγαζε τους κοιτώνες, την τραπεζαρία και το εργαστήριο υφαντών για την δημιουργία του παιδικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου με την επωνυμία ( Στην παλάμη του Θεού) που ιδρύθηκε το 2003. Με την βοήθεια του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ το μοναστήρι διαθέτει πλέον μόνιμο ιερέα με αποτέλεσμα να τελούνται καθημερινώς οι απαραίτητες ακολουθίες αλλά και η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ