Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο δήμαρχος Μεσολογγίου για τη διχοτόμηση της μητρόπολης 

 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Ενημερώθηκε: 04/02/22 - 00:20

Οτι έκανε ο δήμαρχος Περιστερίου κ.Παχατουρίδης όταν η Εκκλησία εξέταζε την διχοτόμηση της μητρόπολης κάνει τώρα και δήμαρχος Μεσολογγίου κ.Κώστας Λύρος ο οποίος παρενέβη για πολλοστή φορά στο θέμα κατά της αλλαγής ορίων.

Ο μεν κ.Παχατουρίδης πέτυχε να μην διασπαστεί η μητρόπολή Περιστερίου και αυτό επεδίωξε να επιτύχει και ο κ.Λύρος ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ.Λύρος αφού προσκάλεσε τον κ.Ιερώνυμο προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις «Εξόδου» 2022 και κατά τη διάρκεια της συνάντησης

αναφέρθηκε και σε όσα διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία, σε σχέση με τα όρια της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Κατέστησε δε σαφή την θέση του ότι θα πρέπει να πάψει κάθε τέτοια αναπαραγωγή σεναρίου.

Ο κ. Λύρος τόνισε με νόημα ότι «το Μεσολόγγι είναι σύμβολο, είναι ιδέα παγκόσμιας ακτινοβολίας και αναγνώρισης.

Η κοινωνία μας σήμερα έχει τεράστια ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς. Πολιτεία, φορείς και ιθύνοντες οφείλουμε να κρατάμε ψηλά αυτούς τους συμβολισμούς και εμπράκτως να αποδεικνύουμε σεβασμό και αναγνώριση.

Έχουμε σοβαρό χρέος να διατηρούμε αξίες, να προσθέτουμε βάρος σε αυτές και όχι να διχάζουμε, να διαιρούμε, να κατακερματίζουμε.

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με την βαριά ιστορία και τη μοναδική πολιτισμική και πνευματική παράδοση δικαίως κρατά την έδρα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της.Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, πόσο μάλλον δε, τροποποίησης.Η τιμή δεν ζυγίζεται ούτε μετριέται με αριθμούς . Αποδίδεται ή δεν αποδίδεται»

Το θέμα της διχοτόμησης είχε για πρώτη φορά εξεταστεί το 2005 αλλά τότε αντέδρασε η υπουργός Παιδείας κ.Μαριέττα Γιαννάκου.

Σήμερα και μετά τον θάνατο του μακαριστού Κοσμά άνοιξε και πάλι η συζήτηση με τον δήμαρχο Αγρινίου να είναι υπέρ της διχοτόμησης όπως και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος ο οποίος είναι και τοποτηρητής της μητρόπολης Αιτωλίας.

Η περισσότεροι την Σύνοδο είναι υπέρ της διχοτόμησης καθώς ένας νομός με περίπου 300.000 κατοίκους έχει μόνο δύο μητροπόλεις .