Aικάν Eρντεμίρ: Ο Ερντογάν επιδιώκει «γρήγορη λύση» προσεγγίζοντας το Ισραήλ και την Αρμενία

 
Aικάν Eρντεμίρ: Ο Ερντογάν επιδιώκει «γρήγορη λύση» προσεγγίζοντας το Ισραήλ και την Αρμενία

Ενημερώθηκε: 09/02/22 - 20:52

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία και το Ισραήλ είναι μια αλλαγή τακτικής στη διπλωματία της παρά μια δέσμευση με βάση τις αξίες για ενδυνάμωση των σχέσεων, δήλωσε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν διορίσει ειδικούς απεσταλμένους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και το άνοιγμα εκ νέου των κοινών τους συνόρων. Πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog ενδέχεται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον επόμενο μήνα αφού το Τελ Αβίβ χαιρέτισε, με προσοχή βέβαια, τις εκκλήσεις της Τουρκίας να επιδιορθώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και μετά από τις διαφορές που είχαν στην περιφερειακή πολιτική, αλλά και στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

«Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η προσέγγισή του στο Ισραήλ και την Αρμενία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό που θεωρεί πολύ αποτελεσματικό λόμπι, δηλαδή το αρμενικό λόμπι και το εβραϊκό λόμπι, στην Ουάσιγκτον και στις ΗΠΑ γενικότερα», δήλωσε ο Ερντεμίρ στην τελευταία εκπομπή podcast του Ahval News με τίτλο '12 Minutes'.

Μάλιστα, «ο Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη λύση στα προβλήματα της Τουρκίας», είπε ο Ερντεμίρ και επεσήμανε ότι «η τουρκική προσέγγιση είναι πολύ αφελής, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον».

«Οι αλλαγές τακτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, που βασίζονται σε μια πολύ αφελή και απλοϊκή κατανόηση του πόσο περίπλοκες αποφάσεις για το εξωτερικό και την ασφάλεια λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν εμπόδιο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής τους», συνέχισε ο Τούρκος Αναλυτής.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία και το Ισραήλ βασίζονται στα «επικοινωνιακά μοντέλα» του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα δοκιμάσει για να προσεγγίσει και την την Αίγυπτο, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος τη Σαουδική Αραβία, είπε ο Ερντεμίρ.

Ο Ερντεμίρ είπε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας σε όλη την περιοχή βασίζονται στους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες: Πρώτον, ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι η Τουρκία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δημιουργούσε τόσο διπλωματικό όσο και στρατιωτικό πρόβλημα. Δεύτερον ότι η Τουρκία επιδιώκει περισσότερη πρόσβαση στις εξαγωγές και αποσκοπεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις χώρες του Κόλπου, μετά από την οικονομική κατάρρευση που υπέστη.

«Η Άγκυρα πιστεύει ότι η διεθνής αντίληψη για τις συγκρούσεις της με την Αρμενία και το Ισραήλ υπονομεύει την εικόνα και τη διπλωματική της επιρροή τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, επομένως ελπίζει ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ισχύος της Τουρκίας και στις διπλωματικές επαφές της με τις δύο πρωτεύουσες, συμπλήρωσε ο Ερντεμίρ.

Η Τουρκία και η Αρμενία έκαναν μια πρώτη προσπάθεια εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων το 2009, υπογράφοντας πρωτόκολλα στη Ζυρίχη. Τα έγγραφα, τα οποία προέβλεπαν τη δημιουργία επίσημων διπλωματικών δεσμών, το άνοιγμα των συνόρων και το σχηματισμό κοινής επιτροπής για τη μελέτη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

https://ahvalnews.com/turkish-foreign-policy/erdogan-seeking-quick-fix-overtures-israel-armenia-analyst-says

Πηγή: