Με αμερικανική παρεμβαση δεν έπεσε στα χέρια των Γερμανών η ΕΑΒ

 
ΕΑΒ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΕΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,

Ενημερώθηκε: 02/10/16 - 20:20

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θρίλερ με την ΕΑΒ. Η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είχε πολύ αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών. Οι δανειστές πίεζαν αφόρητα να ανακοινωθεί την Παρασκευή η "είσοδος" της "ναυαρχίδας" της αμυντικής μας βιομηχανίας στο υπερταμείο! Η τύχη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας "παίχτηκε" σε λίγες ώρες! Γλίτωσε το υπερταμείο προσωρινά με "αμερικανική βοήθεια", αλλά τίποτα δεν αποκλείει τον "ξαφνικό της θάνατο" μέχρι το τέλος του χρόνου!

Το θρίλερ ξεκίνησε την Πέμτπη και το βράδυ της ίδιας ημέρας το επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρισκόταν σε απόγνωση. Αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ο "αμερικανικός παράγοντας", ο οποίος έτσι κι αλλιώς κρατάει την ΕΑΒ ανοιχτή. Το υποκατασκευαστικό έργο που έχει η ΕΑΒ με την κατασκευή τμημάτων του C-130 είναι αυτό που την κρατά στον αναπνευστήρα. Το επιχείρημα για να κινητοποιηθούν όσοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν από τις ΗΠΑ για την αναβολή έστω του "ξαφνικού θανάτου" ήταν πειστικό: "Αν η ΕΑΒ μπει στο υπερταμείο θα καταλήξει στους Γερμανούς".

Το παράδοξο με την ΕΑΒ είναι πως όλοι οι πιθανοί "σωτήρες" της, Αμερικανοί και Γερμανοί, δημοσίως λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η εταιρεία. Ταυτόχρονα όμως καμία πλευρά δεν επιθυμεί να τη δει να καταλήγει στα χέρια της άλλης. Τα οικονομικά της ΕΑΒ δεν την κάνουν ελκυστική για πώληση, γι΄ αυτό και κανείς δεν έχει προτείνει να την αγοράσει.

Το πρωί της Πέμπτης ενημερώθηκαν ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ για την κατάσταση. Ο Π.Καμμένος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μπει η ΕΑΒ στο υπερταμείο, δεν θα υπάρχει κυβέρνηση αν γίνει κάτι τέτοιο. Ο Δ.Βίτσας είχε κι αυτός επαφή με παράγοντα των αμερικανικών συμφερόντων. Λίγες ώρες μετά οι δανειστές έδιναν αναβολή στην "εκτέλεση της ποινής" για την ΕΑΒ. Για πόσο είναι το ερώτημα; Η πιθανότητα να επανέλθουν είναι πολύ μεγάλη. Και σ΄ αυτό δυστυχώς βοηθά και η ΕΑΒ, η κατάσταση της οποίας δεν βελτιώθηκε παρά τις τονωτικές ενέσεις που έχει δεχτεί. Τελευταία, η υπογραφή του προγράμματος επανεργοποίησης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ. Ένα συμβόλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εποχή κρίσης.

Απ΄ αυτά τα χρήματα η ΕΑΒ θα πάρει περίπου 82 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά της δεδομένα είναι απογοητευτικά. Για το 2016 η εταιρεία έχει προϋπολογισμό εσόδων 99 εκατομμύρια ευρώ. Ο Οτώβριος μπήκε και η ΕΑΒ έχει καταφέρει να μαζέψει στα ταμεία της μόλις 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρείται απίθανο αν όχι αδύνατο να πιάσει το στόχο της. Αν προκύψει έλλειμμα αυτομάτως περνά στο υπερταμείο. Στη λίστα του οποίου έτσι κι αλλιώς βρίσκεται. Αυτό προκύπτει και από την σχετική λίστα που συνοδεύει το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που είχε υπογράψει ο υπουγός Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο.

Οι δανειστές έχουν "από κοντά" την ΕΑΒ και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να περάσει η εταιρεία στο χώρο ευθύνης του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα, αλλά επέμειναν και επέβαλλαν να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΒ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την Πολεμική Αεροπορία και το υποκατασκευαστικό έργο που της έχουν αναθέσει οι αμερικανοί της Lockheed Martin με την κατασκευή τμημάτων του C-130.

Όλα αυτά έγιναν λίγες ώρες πριν ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου με αφορμή την παρουσία του σε έκθεση αμυντικού υλικού, θα αναζητήσει κάποια διέξοδο στο αδιέξοδο της ΕΑΒ. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί την απώλεια μιας εταιρείας που παρά τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα, αποτελεί "σύμβολο" για την ελληνική αμυντική βιομηχανία ή ότι έχει απομείνει απ΄ αυτή. Γιατί αν έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για πιθανή είσοδο της ΕΑΒ στο υπερταμείο θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται ήδη εντός! Τα ΕΑΣ δεν έχουν καν φορολογική ενημερότητα!

ΠΗΓΗ: Militaire.gr