Η Μονή Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο και η Ένωση της Κρήτης

 
Η Μονή Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο και η Ένωση της Κρήτης

Ενημερώθηκε: 06/07/22 - 22:15

Η μονή της Αγίας Κυριακής βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ νοτιοδυτικά των Χανίων, κοντά στο Βαρύπετρο. Ως το 1992, η μονή ήταν ένα σύνολο από χαλάσματα, αλλά έκτοτε αναστηλώθηκε και πλέον αποτελεί ένα από τα πλέον όμορφά μοναστήρια της Κρήτης.

Η μονή αποτελεί μετόχι της γυναικείας Μονής Χρυσοπηγής και βρίσκεται κάτω από το φρούριο του Κάστελου με προστατευόμενο δάσος, ένα μικρό φαράγγι με ποτάμι και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια, στα οποία οδηγούν λιθόστρωτα μονοπάτια.


Ο ναός της μονής είναι μονόκλιτος και αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος αλλά εορτάζει και στην εορτή της Αγίας Κυριακής. Βρίσκεται στο κέντρο του ορθογώνιου μοναστηριακού συγκροτήματος του 16ο αιώνα, περιτριγυρισμένος από τα κελιά των μοναχών και τα άλλα κτίσματα. Γύρω από τη μονή υπάρχουν τα σπηλαιώδη παρεκκλήσια του Αγίου Αντωνίου των Αγίων Επτά Παίδων , του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και των Νεομάρτυρων της Κρήτης .

Το σπουδαιότερο ωστόσο μετόχι είναι το νεότερο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάνω στον λόφο του Κάστελου.


Η μονή στεγάζει το Κέντρο Ορθοδοξίας και Οικολογίας της μονής Χρυσοπηγής, όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα της. Επίσης, αξίζει να δείτε το αναστηλωμένο ελαιοτριβείο του 16ου αιώνα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως τράπεζα των μοναχών.


Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η μονή αποτέλεσε καταφύγιο επαναστατών. Μάλιστα, το 1866 εδώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη παγκρήτια συνέλευση, στην οποία οι αντιπρόσωποι των επαρχιών συνέταξαν υπόμνημα προς τον σουλτάνο και τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ αργότερα σε ανάλογη συνέλευση ζητήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ