Συνεχείς παραιτήσεις - Ξεπέρασαν τους 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον που παραιτήθηκαν

 
boris johnson

Ενημερώθηκε: 07/07/22 - 10:37

Ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας".

"Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός", έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Δύο ακόμη υφυπουργοί της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν σήμερα.

Ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι ανακοίνωσαν επίσης σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», είχε δηλώσει ο Τζόνσον χτες το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

Πλέον ήδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δικαιούται να παραμείνει λόγω της ισχυρής εντολής που έλαβε στις εκλογές του 2019 και λόγω του κινδύνου η παραίτησή του να οδηγήσει σε περίοδο αναταραχής και τελικά σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες οι Συντηρητικοί πιθανώς θα χάσουν. Ομως η επίκληση από τον Τζόνσον του ενδεχομένου να βυθιστεί η χώρα στο χάος της πολιτικής κρίσης, αν αυτός φύγει, δεν ακούστηκε πολύ πειστική, δεδομένου ότι το χάος είναι ήδη εμφανές.

Το επόμενο βήμα, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, είναι η ψηφοφορία για την αποπομπή του, που μπορεί να γίνει μετά την εκλογή των μελών της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος, τη Δευτέρα.

Στην πρώτη τέτοια ψηφοφορία, που είχε γίνει τον Μάιο, ο Τζόνσον είχε χάσει την εμπιστοσύνη του 41% της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κανένας από τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη που παραιτήθηκαν χθες δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό το 41%. Αν οι νέοι επικριτές του, που παραμένουν βουλευτές, προστεθούν στο 41%, ο Τζόνσον έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πολιτικού αναλυτή του ΙTV Ρόμπερτ Πέστον. Τι μπορεί να αλλάξει στους νόμους των μαθηματικών από σήμερα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας;

Όλα ξεκίνησαν από τη προχθεσινή παραδοχή του Τζόνσον, ότι γνώριζε για τις καταγγελίες των σεξουαλικών παρενοχλήσεων του πρώην συναδέλφου του και βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ και παρόλα αυτά συνέχισε με την προαγωγή του τον Φεβρουάριο ως υπεύθυνου Κομματικής Πειθαρχίας (Deputy Chief Whip). Υπενθυμίζεται βέβαια πως επί μια βδομάδα που όλοι αναρωτιόντουσαν στη Βρετανία αν ο Μπόρις γνώριζε ή όχι, εκπρόσωποι και υποστηρικτές του επέμεναν ότι ο αρχηγός τους δεν ήξερε τίποτα.

Η είδηση της παραδοχής ήταν το κερασάκι στην τούρτα των απανωτών σκανδάλων, στα οποία εμπλέκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός. Αυτή την παραδοχή όμως δεν συγχωρούν ούτε οι παραδοσιακοί σύμμαχοί του.

Η μεγάλη ημέρα για τον πρωθυπουργό συνεχίζεται καθώς ο ίδιος προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατηθεί ενώ οι βουλευτές του να τον διώξουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ