Παιχνίδια τακτικής της Άγκυρας με το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

 
Abdülhamid Han

Ενημερώθηκε: 31/07/22 - 12:06

Δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεοτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” βγήκε από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. Παραμένει από χθες νοτιοδυτικά, στο ίδιο σημείο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε τη θέση του στον χάρτη στις 11.00 το πρωί:

H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από ελληνικές πηγές. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Αν και επικρατεί ψυχραιμία και αναμονή, πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρατηρούν το πως εξελίσσεται η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου σε πανελλαδική κλίμακα και ακόμη περισσότερο στον Έβρο, αφού το ενδεχόμενο μαζικής συγκέντρωσης μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια από τις εκδοχές του υβριδικού πολέμου, στην οποία αρέσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, για τους λόγους αυτούς, να το επαναλάβει.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκίνησε απλώς τα δοκιμαστικά στις τουρκικές ακτές εν όψει του ταξιδιού του, ενώ η Τουρκία θέλει να κρατήσει σε αγωνία την Ελλάδα και την Κύπρο για την τοποθεσία της γεώτρησης ως μέρος της τακτικής της.

Όπως επίσης αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές, μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ