Μητρόπολης Αιτωλίας: Νέος κύκλος εμφυλίου για τη διχοτόμηση

 
η Ιερά Σύνοδος επανήλθε στο θέμα  και ζητάει για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η διχοτόμηση

Ενημερώθηκε: 06/09/22 - 22:13

Αρχικά η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την πρόταση της Συνόδου για διχοτόμησης της μητρόπολης Αιτωλίας. Μετά τις αντιδράσεις του δήμου Μεσολογγίου το υπουργείο Παιδείας πάγωσε το θέμα. Οι δε τοπικοί βουλευτές μέχρι πριν λίγες αρνούνταν να πάρουν θέση με τον δήμαρχο Αγρινίου να απειλεί οτι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διχοτόμηση θα έχουν μεγαλύτερη θα έχουν επιπτώσεις.


Τελικά οι βουλευτές της Ν.Δ Σπήλιος Λιβανός και Μάριος Σαλμάς με ανακοινώσεις τους και επιστολές στην Ιερά Σύνοδο ετάχθησαν υπέρ της διχοτόμησης.
Μετά από αυτά η Ιερά Σύνοδος επανήλθε στο θέμα και ζητάει για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η διχοτόμηση. Η Σύνοδος απαντώντας σε επιστολή που είχαν στείλει τον περασμένο Ιούλιο οι δήμαρχοι Αγρινίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Αμφιλοχίας και προς τον πρωθυπουργό επαναδιατυπώνει τη θέση της Εκκλησίας για την ίδρυση νέας μητρόπολης. Στην επιστολή της επισημαίνεται πως πρόκειται για ζήτημα εκκλησιαστικής φύσεως αλλά διατυπώνεται σαφέστατα και η αιχμή πως το αίτημα προσέκρουσε σε πολιτικούς παράγοντες «παρά το γεγονός ότι και εκ των βουλευτών του νομού υπάρχουν θετικές απόψεις διά την απόφασιν της Ιεράς Συνόδου».


«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένει σταθερά υπέρ της τροποποιήσεως των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας διά της δημιουργίας δύο νέων Ιερών Μητροπόλεων, ενώ η ικανοποίηση του ζητήματος αυτού προσκρούει σε ενάντιες επί του θέματος απόψεις του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθιστώντας το «πρόβλημα» πολιτικό και όχι εκκλησιαστικό, παρά το γεγονός ότι και εκ των βουλευτών του νομού υπάρχουν θετικές απόψεις διά την απόφασιν της Ιεράς Συνόδου», αναφέρει.


Kαι ενώ συμβαίνουν αυτά ο εμποριοβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου , ο οποίος έχει ταχθεί κατά της διχοτόμησης ειρωνεύεται … τους δύο βουλευτές Σαλμά και Λιβανό για την καθαρή στάση που πήραν: "Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις δύο βουλευτών του νομού – και μάλιστα κυβερνητικών –, με τις οποίες τάχθηκαν υπέρ της διάσπασης, η διοίκηση εκφράζει την ικανοποίησή της που, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αντιπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας στο κοινοβούλιο πήραν δημόσια θέση επί ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, ασχέτως αν διαφωνεί με την άποψή τους.

Βρισκόμαστε σε αναμονή να μάθουμε την άποψη και των υπολοίπων βουλευτών του νομού αν συμφωνούν ή όχι με τη διαίρεση της Μητρόπολης μέσω δημοσίων τοποθετήσεών τους, χωρίς να κρύβονται πίσω από «τηλεφωνικές επικοινωνίες» και «δελτία Τύπου κατόπιν ενεργειών τους», όπως κακώς συνηθίζεται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ευελπιστούμε, δε, το παράδειγμα των δύο βουλευτών που πήραν ξεκάθαρη θέση να ακολουθηθεί και σε άλλα φλέγοντα θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον".


Σε άλλο σημείο ο σύλλογος αναφέρει :"Ο Σύλλογός μας έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της επιχειρούμενης διάσπασης αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στον Πρωθυπουργό της χώρας και στον Υπουργό Εσωτερικών, ενώ επίσης συμμετέχει στην κίνηση των 47 φορέων που αποτελούν την Επιτροπή κατά της διάσπασης της Ιεράς Μητρόπολης.
Βρισκόμαστε σε αναμονή να μάθουμε την άποψη και των υπολοίπων βουλευτών του νομού αν συμφωνούν ή όχι με τη διαίρεση της Μητρόπολης μέσω δημοσίων τοποθετήσεών τους, χωρίς να κρύβονται πίσω από «τηλεφωνικές επικοινωνίες» και «δελτία Τύπου κατόπιν ενεργειών τους», όπως κακώς συνηθίζεται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ευελπιστούμε, δε, το παράδειγμα των δύο βουλευτών που πήραν ξεκάθαρη θέση να ακολουθηθεί και σε άλλα φλέγοντα θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Κλείνοντας, μιας και το τρέχον ζήτημα είναι εκκλησιαστικό, να υπενθυμίσουμε σε όλους την λατινική φράσης «Vox populi, vox Dei».


Εκτός του συλλόγου εξέδωσε νέα ανακοίνωση η επιτροπή εναντίον διασπάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
"Δεν πρέπει να ξεχνιέται, ότι την προσπάθειά μας στηρίζουν μέσω των 47 συλλόγων μας όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως ενώ από την άλλη πλευρά , τουλάχιστον φανερά, υπάρχει ένας γείτονας Δήμαρχος και ένας γείτονας Μητροπολίτης χωρίς κανένα επιχείρημα.
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ματαίωση της αποσχίσεως περιοχών της Μητροπόλεως για να ενισχυθεί οικονομικά γειτονική Μητρόπολη


Εμείς βεβαίως παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι και τον Οκτώβριο χωρίς να φωνασκούμε και χωρίς να απειλούμε και χωρίς να εξυπηρετούμε προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα.
Με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε, ότι δεν πανηγυρίζουμε για δική μας τοπικιστική νίκη αλλά για την επικράτηση του σωστού και του δικαίου για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ