Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : "Από εμάς εξαρτάται η αντοχή και η νίκη της Δημοκρατίας "

 
λαιεν

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 29/09/22 - 21:05

Στην εμβληματική στοά του Αττάλου και με την βαθιά πολιτική ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εργασιών του Athens Democracy Foroum .

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η ευθύνη της γενιάς μας είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη για τη Δημοκρατία».

Έκανε ιστορικές παραπομπές και συγκρίσεις, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν -όπως είπε- «ο αυταρχισμός εξαπέλυσε επίθεση στη Δημοκρατία». Σημείωσε ότι «οι Έλληνες τότε έδιναν τη μάχη για την ελευθερία τους – τώρα και πάλι, η Δημοκρατία δίνει μάχη επιβίωσης στην Ουκρανία».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει η Δημοκρατία», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι τραγωδίες του παρελθόντος επαναλαμβάνονται». «Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ήπειρος μας βαδίζει στα βήματα της Δημοκρατίας», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αρχίσαμε να τη θεωρούμε δεδομένη, αλλά διαπιστώνουμε πλέον ότι δεν κινείται σε μία ευθεία γραμμή.Όλες οι Δημοκρατίες είναι μια συνεχής και εν εξελίξει προσπάθεια», πρόσθεσε.

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες της εποχής.

Οι νέες απειλές: Δεν συνιστά απειλή μόνο ο στρατός, αλλά επίσης η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες.

Πολύπλευρες κρίσεις: Έδωσε το παράδειγμα της πανδημίας, λέγοντας ότι οι Δημοκρατίες καλούνται πάντα να έχουν αποτελέσματα. «Τα νέα εμβόλια που έσωσαν ζωές παρασκευάστηκαν σε Δημοκρατίες, όπου οι ιδέες είναι ελεύθερες», είπε και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία μπορεί να βρει λύσεις και απαντήσεις, εάν είμαστε ενωμένοι».

Τα νέα όρια: «Η επίθεση του Πούτιν είναι μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Δημοκρατίας», σημείωσε και υπογράμμισε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την Ουκρανία με κάθε μέσο».

Οι Δημοκρατίες μας ανήκουν στις γενιές του μέλλοντος: «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κολοσσιαίο βάρος», είπε και σημείωσε ότι «αν θέλουμε τους νέους να έχουν πίστη στη Δημοκρατία, πρέπει να τους βάλουμε στο επίκεντρο των δράσεων και των αποφάσεων μας». Τόνισε εμφατικά ότι «οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να επιβαρύνουν το μέλλον των επόμενων γενεών».

«Η Δημοκρατία είναι μια υπόσχεση. Οι άνθρωποι είναι κυρίαρχοι του μέλλοντος τους. Αυτή είναι η ισχύς της, που την κάνει καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα», είπε και κατέληξε: «Όλοι δοκιμαζόμαστε σήμερα, και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Από εμάς εξαρτάται η αντοχή και η νίκη της Δημοκρατίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ