Η παιδεραστία στην Ελλάδα: Η σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό σήκωσε το «χαλί» και αποκάλυψε τραγωδίες!

 
VIASMOS ANILIKON

Ενημερώθηκε: 17/10/22 - 13:31

Η παιδεραστία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα. Τα τελευταία γεγονότα απλώς σήκωσαν το χαλί κάτω από το οποίο είχε κρυφθεί το φαινόμενο εξαιτίας του φόβου και της κοινωνικής κριτικής που ήθελαν να αποφύγουν τα θύματα . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην τελευταία μεγάλη έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, είχε δείξει ότι μόλις το 0,07% των περιστατικών των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά είχε καταγγελθεί. Στην πραγματικότητα, 17% των παιδιών που μίλησε τότε ανώνυμα στους ερευνητές είχε δηλώσει σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, με το 7,5% να δηλώνει ότι υπήρξε επαφή σώματος.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα θύματα των παιδεραστών τα έχουμε το μακρινό 1996 στην έρευνα που παρουσίασε τον Νοέμβριο του ιδίου έτους ο τότε ερευνητής του Παντείου Γρηγόρη Λάζος στο συνέδριο με θέμα "Εισαγόμενη πορνεία", το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εφτακόσια παιδιά (700), ηλικίας από 7 μέχρι 17 χρονών, είχαν πέσει στη χώρα μας θύματα παιδεραστών τα τελευταία χρόνια. Η τότε "αγορά παιδιών" στην τοπική κλίμακα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γρηγόρη Λάζου, είχε  σχηματικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)  Οι αριθμοί παιδιών που "πωλούνταν" ή "νοικιάζονταν" κυμαίνονταν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά εκείνη την περίοδο  "κυκλοφορούσαν" ή "κυκλοφορούνταν" με τη βία προς "παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών" περί τα 500 - 550 ανήλικα, ηλικίας 15 - 17 χρονών, κυρίως κορίτσια, περί τα 100 ανήλικα ηλικίας 13 - 14 χρονών και περί τα 100 - 120 παιδιά ηλικίας 7 - 12 χρονών. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις από περίπου -60% έως και 25%. Κι αυτό γιατί η παιδική πορνεία δεν αποτελεί σταθερή αγορά. Υπάρχει σχετικά μικρή πελατεία και η ένταξη νέων παιδιών στη σεξουαλική αγορά είναι δύσκολη, ακριβέστερα, απρόβλεπτη.

Αν εξαιρεθούν κάποιες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, όπου "πλασάρονταν" και άτομα μεταξύ 14 και 17 χρονών, η σεξουαλική αγορά παιδιών δεν είχε  κάποιο συγκεκριμένο κέντρο. Ήταν ενταγμένη στην ευρύτερη αγορά της πορνείας και οι "αγοραπωλησίες" λαβαίνουν χώρα "στο μιλητό" και με βάση άτυπες συμφωνίες.

β) Οι τιμές κυμαίνονταν από 15.000 έως και 100.000 δραχμές. Για παιδιά ηλικίας δημοτικού ήταν  πιο τσουχτερές και φτάνουν και τις 500.000, ειδικά αν ο χρήστης του παιδιού βιάζεται. Σημαντική αύξηση του όγκου των "συναλλαγών" παρατηρούνταν  το καλοκαίρι και την περίοδο των γιορτών. "Πάντως, 7.500 "ενοικιάσεις" το μήνα και ένας κύκλος χρήματος περί τα 600 εκατομμύρια δραχμές αποτελούν μια καλή εναρκτήρια απεικόνιση της τρέχουσας σεξουαλικής αγοράς παιδιών",  σημείωνε ο ερευνητής Γρηγόρης Λάζος. 

γ) Τέλος αναφερόμενος  στο προφίλ των παιδιών που εκπορνεύονταν  είχε δηλώσει ότι, "τα παιδιά αυτά κατά κανόνα προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ή είναι παιδιά που το "έσκασαν" για διάφορους λόγους από την οικογένειά τους. Συχνά "νοικιάζονται" ή "επινοικιάζονται" σε προαγωγούς από τους γονείς τους. Συχνά επίσης έχουν βιαστεί από τον πατέρα ή άλλο στενό συγγενή. Μια μεγάλη μερίδα είναι "εισαγόμενα", για παράδειγμα από την Αλβανία. Πολλά απ' αυτά μπορούν να ξεφύγουν από τους προαγωγούς αλλά δεν έχουν πού να πάνε".

Τα επόμενα  συγκεντρωτικά στοιχεία τα συναντάμε πριν 5 χρόνια  και αφορούν την περίοδο 2007-2017. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δόθηκαν στον Τύπο από τον τότε Αστυνομικό Υποδιευθυντή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλο, από το 2007 έως και το πρώτο 8μηνο του 2017 έχουν καταγραφεί, επίσημα, 1824 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ανηλίκων. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν  Βιασμούς, Απόπειρες βιασμών , Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, Κατάχρηση σε ασέλγεια ,Αποπλάνηση παιδιών ,Κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια , Ασέλγεια παρά φύσιν , Διευκόλυνση ακολασίας άλλων ,Μαστροπεία, Σωματεμπορία και Πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις .

Για τα 1527 περιστατικά (από τα 1824 σε σύνολο) καταγράφονται συγκεκριμένα:

 Βιασμοί: 369 θύματα εκ των οποίων τα 270 ήταν ημεδαποί και τα 126 ήταν αλλοδαποί, όπου τα 100 ήταν αγόρια και τα 269 κορίτσια μέχρι 18 ετών.

Απόπειρες βιασμών: 75 θύματα εκ των οποίων τα 60 ήταν ημεδαποί και τα 15 αλλοδαποί, όπου τα 16 ήταν αγόρια και τα 59 κορίτσια.

Προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας: 472 θύματα, εκ των οποίων τα 407 ήταν ημεδαποί και τα 65 αλλοδαποί, όπου τα 106 ήταν αγόρια και τα 366 κορίτσια.

Αποπλανήσεις παιδιών: 611 θύματα, εκ των οποίων τα 484 ήταν ημεδαποί και τα 127 αλλοδαποί, όπου τα 15 ήταν αγόρια και τα 461 κορίτσια.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί  το 2009 καταγράφηκαν οι περισσότεροι (57) βιασμοί παιδιών και ανηλίκων στη χώρα μας. Το 2016 οι περισσότερες αποπλανήσεις (99) αλλά και οι περισσότερες προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας (78). Το 2008 οι περισσότερες περιπτώσεις μαστροπείας (5), και το 2009, 2011 και 2012 οι περισσότερες περιπτώσεις σωματεμπορίας.

Η παιδεραστία και στο διαδίκτυο

Οπως είχε τονισθεί από τον τότε  εκπρόσωπο Τύπου και Αστυνομικό υποδιευθυντή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλο, τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την πάροδο των τελευταίων ετών, είναι αυτά της πορνογραφίας ανηλίκων, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και σε πιο σπάνιο επίπεδο της αποπλάνησης παιδιών, λαμβάνοντας υπ’ όψη:

α) την ανάπτυξη της τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας (smart phones),

β) την εξέλιξη του διαδικτύου με τη δημιουργία αμέτρητων ιστοσελίδων και εφαρμογών: κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat), με δυνατότητα χρήσης κάμερας, ανταλλαγής αρχείων, cloud, email και

γ) την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο.

Μάλιστα είχαν αναφερθεί και παραδείγματα  με τις προαναφερόμενες τακτικές προσέγγισης 

1) Κατηγορούμενος  «ανέβαζε » ερασιτεχνικό υλικό που έδειχνε τα ανίψια του ηλικίας 11 και 4 ετών, αφού τα έχει αποπλανήσει και καταγράψει σε βίντεο, στο οποίο απεικονιζόταν ο ίδιος να ασελγεί σε αυτά, σε οικία όπου τα είχε απομονώσει. Στη συνέχεια, «ανέβαζε» το υλικό σε γνωστό πρόγραμμα διαμοιρασμού και απέστελλε αυτό σε επαφές του. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε αρκετό υλικό με πορνογραφία ανηλίκων.

2) Κατηγορούμενος μέσω γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ και μέσω αυτών έστελνε σε έτερο ανήλικο άτομο απειλητικά μηνύματα, στα οποία επισύναπτε φωτογραφίες γυμνών  σωμάτων γυναικών επεξεργασμένες με ειδικά προγράμματα, τοποθετώντας το πρόσωπο της συγκεκριμένης ανήλικης με την οποία συνομιλούσε, στα οποία ζητούσε την αποστολή από αυτή, βίντεο που θα απεικονίζεται η ίδια γυμνή και να προβαίνει σε ασελγείς πράξεις στον εαυτό της με διάφορα αντικείμενα, πράγμα και το οποίο έκανε. Με τη μέθοδο αυτή ο εν λόγω κατάφερε να αποσπάσει από την ανήλικη συνολικά εννέα βίντεο, τα οποία και εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νομότυπης έρευνας.

3) Κατηγορούμενος είχε αποσπάσει φωτογραφίες από έτερο ανήλικο άτομο, οι οποίες προκαλούσαν τη γενετήσια διέγερση, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και με χρήση συγκεκριμένων προφίλ. Εν συνεχεία και μέσω της πλατφόρμας chat της ίδιας ιστοσελίδας, απειλούσε την ανήλικη να του αποστείλει κι άλλες φωτογραφίες και ότι αν δε το κάνει, θα διαμοιράσει τις ήδη υπάρχουσες στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε διαδικτυακούς της φίλους, πράγμα και το οποίο έκανε η ανήλικη. Το ίδιο άτομο πέραν της ανωτέρω περίπτωσης, προσέγγιζε και άλλα ανήλικα άτομα ζητώντας τους φωτογραφίες με εσώρουχα, ενώ σε μία περίπτωση απειλούσε έτερο ανήλικο άτομο να συνευρεθεί μαζί του και ως αντάλλαγμα θα της έδινε χρηματική αμοιβή. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκαν τα επίμαχα προφίλ και ότι ήταν διαχειριστής αυτών, πλην όμως δεν βρέθηκε το επίμαχο υλικό με τις φωτογραφίες, καθώς τις είχε διαγράψει.

4) Κατηγορούμενος μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων, είχε «ανεβάσει» (upload) σε εικονικό δωμάτιο επικοινωνίας της συγκεκριμένης εφαρμογής, δέκα εικόνες με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκε εγκατεστημένη η εν λόγω εφαρμογή, ωστόσο δε βρέθηκε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

5) Κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει σελίδα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναρτούσε εικόνες ανήλικων κοριτσιών με άσεμνο περιεχόμενο. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκε η διαχείριση του επίμαχου προφίλ, πλην όμως όχι υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Εν κατακλείδι , μάλλον δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην χώρα μας τα τελευταία τριάντα  χρόνια…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ