Σε σύγχυση οι Ρώσοι στη Χερσώνα: Αναίρεσαν το 24ωρο lockdown, τρέμουν την ουκρανική αντεπίθεση (ΒΙΝΤΕΟ)

 
εκκενωση

Ενημερώθηκε: 04/11/22 - 19:41

Eντονη κινητικότητα συνεχίζει να καταγράφεται στην περιοχή της Χερσώνας ενώ ρωσικές αρχές και οι τοποτηρητές τους στην περιοχή μοιάζει να τελούν υπό καθεστώς σύγχυσης καθώς δίνουν αντικρουόμενες εντολές μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών.

Πράγματι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αποσύρονται και οι άμαχοι είτε απομακρύνονται είτε καλούνται να το πράξουν άμεσα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το εάν οι ντόπιοι τοποτηρητές, διορισμένοι από τους Ρώσους διοικητές, θα επιβάλλουν ή όχι απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο – για ενδεχόμενη επίθεση ουκρανικών δυνάμεων.

Αρχικά, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram΄. ο διορισμένος από τους Ρώσους εισβολείς Κίριλ Στρεμούσοφ ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι αναγκαία «προκειμένου να υπερασπιστούμε την πόλη της Χερσώνας» από τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως αποκάλεσε τις επικείμενες – όπως είπε – ουκρανικές επιθέσε

Ο Στρεμούσοφ επανέλαβε τις προηγούμενες εκκλήσεις προς τους πολίτες να φύγουν από την πόλη της Χερσώνας, υποστηρίζοντας ότι φάλαγγες ουκρανικών οχημάτων θεάθηκαν σε περιοχές του μετώπου και ότι είναι πιθανή μια επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι άμαχοι θα πρέπει να εκκενώσουν τη Χερσώνα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που συνορεύει με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ωστόσο οι ρωσικές κατοχικές αρχές διαβεβαίωσαν ελάχιστα λεπτά αργότερα ότι τελικά δεν θα επιβληθεί καμία απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Χερσώνα.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, κατέβασε στη συνέχεια αυτό το πρώτο βίντεο και το αντικατέστησε με ένα άλλο, όπου δεν γινόταν κανένας λόγος για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Εξήγηση για την μεταβολή δεν δόθηκε.

Στο νέο βίντεο, ο αντικυβερνήτης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός» για τους κατοίκους της πόλης, παρά την προώθηση των Ουκρανών στην περιοχή. Προέτρεψε όμως τους πολίτες να φύγουν από την πόλη, υποστηρίζοντας ότι αναμένει «προβοκάτσιες» και «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον ουκρανικό στρατό.

«Σε ορισμένα σημεία θεάθηκαν φάλαγγες εχθρικών δυνάμεων. Είναι πιθανόν να προετοιμάζονται για μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», εκτίμησε. Στις αρχές της εβδομάδας ο Στρεμούσοφ δεσμεύτηκε ότι ο ρωσικός στρατός θα υπερασπιστεί την πόλη «σαν να ήταν φρούριο».

Τα παρατούν οι Ρώσοι;

Η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας έχει ήδη αποσυρθεί στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου [η πόλη της Χερσώνας είναι στην δεξιά όχθη], «αφήνοντας αποθαρρυμένους και χωρίς ηγεσία τους στρατιώτες  να αντιμετωπίσουν τις ουκρανικές επιθέσεις», είπαν δυτικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι  ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να αποσυρθούν, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας:

«Νομίζω ότι αποφάσισαν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πολεμήσει κανείς για την πόλη της Χερσώνας και ότι το φυσικό αμυντικό φράγμα του ποταμού είναι εξαιρετικά πολύτιμο σε αυτούς.”

Πάντως Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε με τις εκκενώσεις και την απόσυρση στρατευμάτων να στήνει μια παγίδα για να παρασύρει ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη. Σημειώνεται πως χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο για πρώτη φορά εκτίμησε δημοσίως ότι πλέον είναι δυνατόν οι Ουκρανοί να ανακαταλάβουν την στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, επιφέροντας μοιραίο πλήγμα στις δυνάμεις του Πούτιν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησίασαν πρόσφατα εγγύτερα στην πόλη της Χερσώνας, τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας που πέρασε στα χέρια των Ρώσων μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ενώ ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία παραδέχτηκε πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή αυτήν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ