Πούτιν: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη Λευκορωσία να αναπτύξει την πυρηνική της βιομηχανία

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 19/12/22 - 19:36

Μια στενότερη συνεργασία σε «στρατηγικούς τομείς που μπορούν να καθορίσουν το εγγύς μέλλον της Λευκορωσίας και της Ρωσίας» πρότεινε ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μινσκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τη Λευκορωσία ως «ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας» και τόνισε ότι θα συνεχίσει να βοηθάει τη Λευκορωσία στην πυρηνική της βιομηχανία.

Παράλληλα, ο Λευκορώσος ηγέτης επισήμανε ότι η επίλυση ευαίσθητων οικονομικών ζητημάτων για τη διασφάλιση της ευημερίας των λαών τους αποτελεί προτεραιότητα για το Μινσκ και τη Μόσχα.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ως εκ τούτου, άνευ όρων προτεραιότητά μας είναι η επίλυση ευαίσθητων οικονομικών ζητημάτων, με ευημερία για τον πληθυσμό», είπε ο Λουκασένκοβ μετά το τέλος της συζήτησης που είχε με το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, υποστήριξε ότι «η Ρωσία και η Λευκορωσία, όπως λέμε συχνά ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν και εγώ, είναι ανοιχτές για διάλογο με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών».

«Ελπίζω ότι σύντομα θα ακούσουν τη φωνή της λογικής και θα προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα γενικής ασφάλειας και μελλοντικής παγκόσμιας τάξης».

Υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα και το Μινσκ κατάφεραν και οι δύο να ξεπεράσουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι οι δύσκολες στιγμές απαιτούν από τις χώρες να έχουν πολιτική βούληση και να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα σε όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας.

Είπε ακόμη, ότι οι δύο χώρες έχουν ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Η ενίσχυση των δεσμών Λευκορωσίας-Ρωσίας έχει γίνει μια φυσική απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, στην οποία δοκιμαζόμαστε και δοκιμαζόμαστε συνεχώς», υπογράμμισε ο Λουκασένκο.

Για τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο, είπε ότι ορισμένες δυτικές χώρες «εξάντλησαν τις διαπραγματευτικές τους δυνατότητες» για ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα.

Πούτιν: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε το Μινσκ

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία αποτελεί «προτεραιότητα» στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Είπε ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να φτάσει το ρεκόρ των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022, εκφράζοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά τη Λευκορωσία να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι είναι δυνητικά πιο κερδοφόρο να παρέχει απλώς περισσότερο φυσικό αέριο.

«Στον τομέα της ενέργειας, όπως σημειώσαμε με τον Αλεξάντερ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο), η Ρωσία, εις βάρος της, ωστόσο συνεχίζει το πυρηνικό έργο - κατασκευάζουμε πυρηνικό εργοστάσιο. Η πρώτη μονάδα λειτουργεί», είπε ο Πούτιν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ