Με καλάσνικοφ θα «γάζωναν» αθώους στο εστιατόριο στου Ψυρρή οι δύο τρομοκράτες

 
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Πηγή Φωτογραφίας: (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 28/03/23 - 22:05

Στην τελική φάση για την πραγματοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά για άγνωστους λόγους ματαιώθηκε, είχαν περάσει οι δυο Πακιστανοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Πιθανότατα, σύμφωνα με πηγές, μέσα στον Απρίλιο και ίσως τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα, θα χτυπούσαν καταλήγοντας και στον τρόπο με τον οποίο θα το έκαναν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συνομιλίες που είχαν με τον αρχηγό, ο οποίος ζούσε στην Τεχεράνη, έδειξαν ότι υπήρχε η σκέψη το μαζικό αιματοκύλισμα να γίνει είτε με εκρηκτικά είτε με φιάλες υγραερίου, δηλητηριώδη αέρια, αυτοκίνητο-«βόμβα» ή βαρύ οπλισμό καλάσνικοφ. Κατέληξαν στο τελευταίο, δηλαδή έφοδο και «γάζωμα» αθώων πολιτών με όπλα και γι' αυτό εντοπίστηκαν επαφές με άτομα από τον υπόκοσμο των ποινικών, που είχαν στραφεί για να προμηθευτούν τον βαρύ οπλισμό.

Μάλιστα, στο σπίτι ενός εκ των δυο συλληφθέντων βρέθηκαν και όπλα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο τρομοκρατικών χτυπημάτων συναντάται πλέον από δίκτυα Πακιστανών που καταγράφουν κινητικότητα σε Τουρκία και Κύπρο, επιλέγοντας πάντοτε ισραλινούς στόχους (έχει καταγράφει σύλληψη Πακιστανων στην Κύπρο το 2021, γιατί σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο και πέρυσι, ομάδα Πακιστανων στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο και πάλι ισραηλινό) και στρατολογώντας, έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής, ομοεθνείς τους που ζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δέλεαρ το χρήμα και επενδύοντας στον θρησκευτικό φανατισμό, τους κατευθύνουν σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αιματηρά χτυπήματα.

Οι δυο συλληφθέντες Πακιστανοί ηλικίας 27 και 29 ετών ζούσαν τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη και κατάγονται από την επαρχία Παντζάμπ από οπού και ο 30χρονος μεγάλος αρχηγός, που ζει μόνιμα στην Τεχεράνη.

Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έκανε έρευνες στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιίτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο. Ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθησή τους και μάλιστα ο ένας από τους δύο, όπως διαπιστώθηκε, είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο, καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.

Τελικά, στα μέσα Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών.

Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων, οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι.

Ισχυρό μήνυμα Θεοδωρικάκου για τη σύλληψη των τρομοκρατών

Η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία επετεύχθη εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένας απολύτως ασφαλής προορισμός, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε, η εξάρθρωση του δικτύου επετεύχθη ύστερα από την αποτελεσματική συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που διενήργησαν έρευνες σε Αθήνα και Ζάκυνθο. Όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοδωρικάκος συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί και εγκέφαλος του δικτύου ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν, τονίζοντας παράλληλα ότι η έρευνα θα συνεχισθεί.

«Το κίνητρο είναι οικονομικού χαρακτήρα και από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται πως ο “εγκέφαλος” ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν. Οι Αρχές υπέδειξαν απόλυτη ετοιμότητα και η Ελλάδα είναι ένας απολύτως ασφαλής προορισμός για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Γνωρίζουν ότι εδώ κανείς δεν μπορεί να προκαλέσει το παραμικρό χτύπημα που να θέσει σε ανασφάλεια είτε πολίτες είτε ομοεθνείς και ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ