Η Σουηδία απαιτεί την έκδοση εμπόρων ναρκωτικών, που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία

 
ΣΟΥΗΔΙΑ

Ενημερώθηκε: 11/04/23 - 20:06

Η Σουηδία θέλει να συλλάβει έναν ύποπτο βαρόνο ναρκωτικών που συνδέεται με τη βία συμμοριών στη Στοκχόλμη — αλλά φαίνεται να κρύβεται στην Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιθέσεις σε σπίτια στη Στοκχόλμη που συνδέονται με μέλη συμμοριών έχουν ενταθεί, ενώ βομβιστική επίθεση τον Μάρτιο σε σπίτι στα προάστια της Στοκχόλμης με έναν τραυματία πιστεύεται ότι ήταν επίθεση σε μέλη της οικογένειας που συνδέονται με έναν ύποπτο βαρόνο ναρκωτικών.

Αλλά ο φερόμενος ως βαρόνος των ναρκωτικών βρίσκεται στην Τουρκία. Η περίπτωση του Rawa Majid, γνωστού ως «κουρδική αλεπού», είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «αντιστροφής ρόλου» για τη Σουηδία και την Τουρκία.

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Για τη σουηδική κυβέρνηση, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολιτικό ζήτημα που θέτει από τη μία το ύψιστο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της – την ένταξη στο ΝΑΤΟ – κι από την άλλη, την υψηλότερη προτεραιότητά της στο εσωτερικό: την αντιμετώπιση του βίαιου εγκλήματος.

Καταγράφεται η περίπτωση του 36χρονου Majid που μεγάλωσε στην Σουηδία και στη συνέχεια εξασφάλισε τουρκικό διαβατήριο στο πλαίσιο ενός σχεδίου «επένδυση για ιθαγένεια» της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο 36χρονος Majid βρίσκεται προς το παρόν μακριά από τη σουηδική δικαιοσύνη, ενώ έχει ζητηθεί η εκδοσή του από την Τουρκία, σύμφωνα με τον εισαγγελέας Henrik Söderman. «Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι η έκδοση δεν είναι δυνατή επειδή ο Rawa Majid είναι Τούρκος πολίτης».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σουηδικού ραδιοφώνου, ο Majid γεννήθηκε στο Ιράν αλλά μετακόμισε στην Ουψάλα. Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση στη Σουηδία το 2010 για αδικήματα ναρκωτικών. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, λόγω προφανών απειλών θανάτου, μετακόμισε στο Ιράκ και στη συνέχεια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδικούς μια σειρά από καταδίκες ηγετών του υποκόσμου στη Σουηδία – βάσει της αποκωδικοποίησης κρυπτογραφημένων επικοινωνιών – έδωσαν την ευκαιρία στον Majid να διεκδικήσει περισσότερο χώρο στην αγορά ναρκωτικών.

Το φερόμενο εγκληματικό δίκτυο της Κουρδικής αλεπούς έχει αναμφισβήτητα το υψηλότερο προφίλ από τις πολλές ομάδες που έρευνα η σουηδική αστυνομία. Άλλες αφορούν μια αντίπαλη συμμορία που ονομάζεται δίκτυο Dala, με έδρα τη νότια Στοκχόλμη και πιστεύεται ότι διευθύνεται από άνθρωπο του υποκόσμου γνωστό ως Έλληνας.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ισχυριζόμενη ότι η Σουηδία φιλοξενεί καταζητούμενους εγκληματίες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Σουηδία προσπάθησε να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη.

Σε διάφορα στάδια —όπως μετά την καταστολή των αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016— πρόσφερε άσυλο σε αντιπάλους του τουρκικού κράτους.

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές πρόσφυγες στην Σουηδία είναι στην πραγματικότητα τρομοκράτες και πραξικοπηματίες που σκοπεύουν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Erdogan. Τα σουηδικά δικαστήρια επεξεργάζονται τα αιτήματα απέλασης της Τουρκίας σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Μέχρι στιγμής, οι σουηδικές αρχές έχουν αποφανθεί ότι ένας άνδρας, ο Mahmut Tat, θα πρέπει να απελαθεί, ενώ σε άλλους που στοχοποιούνται για έκδοση από την Τουρκία έχουν χορηγηθεί το δικαίωμα να παραμείνουν στη Σουηδία σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία για το άσυλο. Ο Tat είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία μετά την καταδίκη του στην Τουρκία για συνεργασία με το PKK.

Σημειώνεται ότι στέλεχος της μονάδας ποινικών υποθέσεων και διεθνούς δικαστικής συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησε να μειώσει τυχόν εντάσεις, δηλώνοντας ότι « Σουηδία και Τουρκία έχουν μια εύρυθμη νομική συνεργασία».

ΠΗΓΗ: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ