Ευαγγελίζεται να κάνει τη Ρουμανία «Μεγάλη ξανά». Και τώρα, ο Ζορζ Σιμιόν, ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης της ρουμανικής Ακροδεξιάς κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας του, κόντρα στην εκλογική τάση «τιμωρίας» των, φιλικών προς τον Τραμπ, υποψηφίων.
«Αυτή δεν είναι απλώς μια εκλογική νίκη, είναι μια νίκη της ρουμανικής αξιοπρέπειας. Είναι η νίκη εκείνων που δεν έχουν χάσει την ελπίδα, εκείνων που εξακολουθούν να πιστεύουν στη Ρουμανία, μια ελεύθερη, σεβαστή, κυρίαρχη χώρα», δήλωσε ο Σιμιόν.
Οπως παρατηρούν αναλυτές, μια νίκη του στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρουμανία σε διεθνή απομόνωση, σε υπονόμευση των ιδιωτικών επενδύσεων και αποσταθεροποίηση του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ. Θα διεύρυνε επίσης μια συνομοταξία ευρωσκεπτικιστών ηγετών στην Ε.Ε. που περιλαμβάνει ήδη τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη πασχίζει να διαμορφώσει την απάντησή της στον Τραμπ.
Ο Σιμιόν συγκέντρωσε ποσοστό 40,6%, σχεδόν διπλάσιο από αυτό του αντιπάλου του, δημάρχου του Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν, τον οποίο θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο, στις 18 Μαΐου.
Παρότι προσώρας είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα του β’ γύρου, αναλυτές που επικαλείται το Euronews εκτιμούν πως ο αποκλεισμός του επίσης κεντρώου Κριν Αντονέσκου -τον οποίο υποστήριξαν τα τρία κόμματα της φιλοδυτικής κυβέρνησης συνασπισμού- ευνοεί την υποψηφιότητα Σιμιόν.
To ίδιο αναφέρει σε δημοσίευμα του και ο Guardian, τονίζοντας ότι πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σιμιόν μπορεί να επικρατήσει του Νταν πιο εύκολα, απ’ ό,τι αν είχε απέναντί του τον Αντονέσκου.
«Ο Σιμιόν διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον Νταν αυτή τη στιγμή», σημειώνει στο Reuters ο Κρίστιαν Πιρβουλέσκου, πολιτικός επιστήμονας. «Η Ρουμανία μπορεί τώρα να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη προς τον εξτρεμισμό».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ρόλο ρυθμιστή ενδέχεται να αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, που κατέλαβε την τέταρτη θέση με 1,22 εκατομμύρια ψήφους.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει ημι-εκτελεστικό ρόλο με σημαντικές εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, αμυντικών δαπανών και διορισμών δικαστικών. Εκπροσωπεί επίσης τη χώρα στη διεθνή σκηνή και μπορεί να ασκήσει βέτο σε σημαντικές ψηφοφορίες της ΕΕ.
Θαυμαστής Τραμπ
Ο 38χρονος Σιμιόν σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο και γρήγορα ασχολήθηκε με τον ακτιβισμό, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις στους δρόμους που προωθούσαν το υπερεθνικιστικό, αλυτρωτικό δόγμα της ένωσης της Ρουμανίας και της γειτονικής Μολδαβίας.
Το 2019, μετά από μια αποτυχημένη υποψηφιότητα για την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητου, ίδρυσε το κόμμα του AUR. Ο Σιμιόν, ο οποίος φοράει το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο μπέιζμπολ του Ντόναλντ Τραμπ, έχει περιγράψει το ύφος του κόμματος ως «τραμπικό». Μετά τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.
Πολλές από τις πολιτικές θέσεις του AUR, από τον κοινωνικό συντηρητισμό έως το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ταυτίζονται με αυτές του τραμπικού MAGA. Οπως έχει δηλώσει στην Deutsche Welle, επιθυμεί η Ρουμανία να έχει «στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ» και η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην παρεμβαίνει» σε πολιτικές που αφορούν «πολιτιστικά και σεξουαλικά ζητήματα».
Η απήχηση του κόμματός του εκτοξεύτηκε εν μέσω της πανδημίας Covid-19, με το AUR να εκμεταλλεύεται το αντιεπιστημονικό αίσθημα, αντιτιθέμενο σε κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και υποδαυλίζοντας συνωμοσίες σχετικά με τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2024, του επιβλήθηκε τριετής απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία για «συστηματικές αντιουκρανικές δραστηριότητες», σύμφωνα με το Κίεβο. Ο ίδιος αρνείται πως είναι φιλο-ουκρανός ή φιλορώσος, υποστηρίζοντας πως είναι απλώς μόνο υπέρ της Ρουμανίας. Του έχει απαγορευθεί επανειλημμένως και η είσοδος στη Μολδαβία, με το Κισινάου να τον κατηγορεί πως θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Στο στόχαστρό του έχει βάλει τις Βρυξέλλες, απειλώντας να παραβιάσει τους νόμους της Ε.Ε., με τους οποίους διαφωνεί, αν και έχει τονίσει ότι η Ρουμανία πρέπει να παραμείνει μέλος του μπλοκ, χωρίς να παρεμβαίνει σε θέματα άλλα πλην της οικονομίας. Τον περασμένο μήνα δήλωσε στο Politico ότι απορρίπτει τον τίτλο του ακροδεξιού.
Μελόνι 2.0
Ο Σιμιόν επικαλείται την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ως πολιτικό πρότυπο, καλώντας για «μελονοποίηση» της Ευρώπης.
«Πιστέψτε με, θα υπάρξει και “σιμιονοποίηση”», διεμήνυε μέσω του Politico τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν από τις ακυρωθείσες προεδρικές εκλογές, στις οποίες κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Τους μήνες που διαδέχτηκαν την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας του περασμένου Δεκεμβρίου –στις οποίες επικράτησε ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου και στη συνέχεια αποκλείστηκε για να προκηρυχθούν νέες εκλογές από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας εν μέσω εικασιών για ρωσική ανάμειξη–, η δημοτικότητα του Σιμιόν εκτινάχθηκε.
Ο Σιμιόν κατήγγειλε ηχηρά την ακύρωση των περυσινών εκλογών, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για «τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση, το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη» και υποσχέθηκε, αν εκλεγεί, κορυφαίο χαρτοφυλάκιο στον Γκεοργκέσκου.
Και πράγματι, ο Σιμιόν συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του Γκεοργκέσκου. Ωστόσο, ως σταθερό μέλος της ρουμανικής πολιτικής εδώ και χρόνια, είναι πολύ πιο γνωστός, και πιο προβλέψιμος κατά πολλούς, από τον Γκεοργκέσκου – «μια ασταθή φιγούρα, επιρρεπή σε μυστικιστικούς μηρυκασμούς και σε σχόλια θαυμασμού για παλαιότερους Ρουμάνους φασίστες», σημειώνει δημοσίευμα των New York Times.

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων προέδρων τον περασμένο μήνα, ο Σιμιόν εμφανίστηκε με μία ανθοδέσμη για την Ελενα Λασκόνι, την κεντροαριστερή υποψήφια που ήρθε δεύτερη στην περσινή άκυρη διαδικασία, προτού αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακύρωση των εκλογών.
Το θεατρικό τέχνασμα «αποτελεί την επιτομή της διασπαστικής πολιτικής του Σιμιόν», σχολιάζει το Politico, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα διαδηλώνοντας στους δρόμους και γράφοντας με σπρέι υπερεθνικιστικά συνθήματα στους δρόμους της χώρας.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι το αποκορύφωμα της ανέλιξής του από περιθωριακό ταραξία σε αρχηγό της Ακροδεξιάς και, δυνητικά, αν καταφέρει να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι, στον πιο ισχυρό άνδρα της Ρουμανίας», καταλήγει.
Με πληροφορίες από Politico, DW, NYT, Reuters
Πηγή: kathimerini.gr