Κόντρα ΕΛ.ΑΣ-Εισαγγελίας για την πατροκτονία στην Αμφιλοχία -Πινγκ πονγκ οι ευθύνες

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 08/05/25 - 23:28

Σε πινγκ πονγκ μετάθεσης ευθυνών μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Εισαγγελίας εξελίσσεται η υπόθεση πατροκτονίας στο χωριό Χαλκιόπουλο Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με έμμεσες αιχμές στις αιτιάσεις που άφησαν νωρίτερα πηγές της Εισαγγελίας για καθυστέρηση από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές, μόλις η νύφη του θύματος ενημέρωσε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου ότι ο ηλικιωμένος ήταν θύμα κακοποίησης διατάχθηκε αυθημερόν η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και η σύλληψη των υπαιτίων. Ωστόσο, ο δράστης δεν συνελήφθη, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο, ούτε εκλήθη για κατάθεση για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, παρότι είχε δοθεί σχετική παραγγελία.

Απαντώντας, η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της καταγγελίας και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τέθηκαν άμεσα υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής εντός 24 ωρών από τη λήψη της παραγγελίας, για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σημειώνει, δε, πως το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε άμεσα στην εισαγγελική Αρχή, ωστόσο η νέα εισαγγελική παραγγελία δεν περιελάμβανε εντολή κράτησης ή άλλου περιοριστικού μέτρου, που αποτελεί προϋπόθεση για τέτοιες ενέργειες σε μη αυτόφωρες περιπτώσεις.

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

«Σχετικά με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ηλικιωμένου, θύματος ανθρωποκτονίας, στην Αιτωλοακαρνανία και τις αιτιάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της αστυνομίας, επισημαίνονται τα εξής:

Χωρίς να υπάρχει πρόθεση υποβάθμισης του έργου των συναρμόδιων υπηρεσιών ή απόδοσης ευθυνών, διευκρινίζεται ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, ερευνώνται κατά προτεραιότητα και συνοδεύονται από άμεσες αστυνομικές ενέργειες.

Οι αστυνομικοί εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και ανταποκρίνονται είτε βάσει των αποτελεσμάτων της προανακριτικής διαδικασίας είτε σύμφωνα με ειδικότερες εντολές των εισαγγελικών Αρχών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της καταγγελίας και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τέθηκαν άμεσα υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής εντός 24 ωρών από τη λήψη της παραγγελίας, για περαιτέρω αξιολόγηση.

Η αστυνομική Υπηρεσία, σε κανένα στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της περαιτέρω διαδικασίας, δεν είχε νομική δυνατότητα να προβεί σε πράξη σύλληψης ή περιορισμού του φερόμενου δράστη, καθώς:

Κατά τον χρόνο υποβολής της αρχικής αναφοράς, είχε ήδη παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε άμεσα στην εισαγγελική Αρχή, ωστόσο η νέα εισαγγελική παραγγελία δεν περιελάμβανε εντολή κράτησης ή άλλου περιοριστικού μέτρου, που αποτελεί προϋπόθεση για τέτοιες ενέργειες σε μη αυτόφωρες περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές Αρχές, όταν δεν διενεργούν αυτεπάγγελτη προανάκριση και δεν υφίστανται αυτόφωρες αξιόποινες πράξεις, ενεργούν σύμφωνα με το περιεχόμενο της εκάστοτε εισαγγελικής παραγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές και άλλους συναρμόδιους Φορείς, ανταποκρίνονται σε καθημερινή βάση σε πλήθος περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, παρέχοντας ουσιαστική προστασία σε θύματα και διασφαλίζοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

Τι υποστηρίζουν πηγές της Εισαγγελίας

Νωρίτερα, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας προέβη άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση σε όλες τις ενδεδειγμένες νόμιμες ενέργειες, από τη στιγμή που η νύφη του θύματος ενημέρωσε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου ότι ο ηλικιωμένος ήταν θύμα κακοποίησης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών σχηματίστηκε δικογραφία και διατάχθηκε αυθημερόν η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα προς εξακρίβωση των καταγγελλομένων και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας με τη σύλληψη των υπαιτίων σε περίπτωση τέλεσης αυτόφωρου πλημμελήματος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της εισαγγελικής αυτής παραγγελίας την 17-4-2025 ελήφθησαν ένορκες καταθέσεις των δύο παιδιών του θύματος (πλην του δράστη), που κατοικούν στο ίδιο χωριό με αυτόν.

Στις καταθέσεις τους αυτές, κατηγορηματικά απέκλεισαν το ενδεχόμενο κακοποίησης του θύματος από τον δράστη, ο οποίος δεν συνελήφθη, καθώς ήδη κατά το χρόνο υποβολής της αναφοράς στην Εισαγγελία είχαν παρέλθει τα χρονικά όρια του αυτοφώρου, ενώ παράλληλα η δικογραφία επεστράφη στην Εισαγγελία αυθημερόν (Μεγάλη Πέμπτη).

Στη συνέχεια, την Τρίτη του Πάσχα (22-4-2025), δόθηκε νέα εισαγγελική παραγγελία προς το αρμόδιο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για διενέργεια κοινωνικής έρευνας και λήψη χωρίς όρκο κατάθεσης του δράστη για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας (νόμος 3500/2006). Έκτοτε η δικογραφία παραμένει στο Α.Τ. έως και σήμερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ