Στο κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Φιλέλληνες στην ανεξαρτησία της Ελλάδος αλλά και στη δημιουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της Επαναστάσεως του 1821, πολλοί από τους οποίους είχαν έλθει στον τόπο μας, πολέμησαν και κάποιοι εξ αυτών έχασαν ότι πολυτιμότερο έχει ένας άνθρωπος, την ίδια του τη ζωή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας στην Ημερίδα «Η συμβολή των Φιλελλήνων στη Δημιουργία του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού», που συνδιοργάνωσαν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ, στη Βάρη Αττικής, και σε αυτήν παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής κ. Γιάννης Τραγάκης, ως εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΝ και ΓΕΑ, ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, Επίτιμοι Αρχηγοί, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και Ευέλπιδες. Παρευρέθησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Τιβέριος, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ.Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αναθεωρητής Α’ κ. Μιχαήλ Τσίλογλου, Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών προέλευσης των τιμώμενων Φιλελλήνων, ο Διευθυντής της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Μιχαήλ Διάμεσης, Ακόλουθοι Πρεσβείας, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και Ακόλουθοι Άμυνας, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα κ. Χρήστος Γιαννόπουλος, ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ Καθηγητής Γιώργος Καϊμακάμης, Καθηγητές της ΣΣΕ, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό/Μουσείο Φιλελληνισμού κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και φορέων.
Ο κ. Δένδιας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της Σχολής, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. κ. Αντώνιος, ενώ αμέσως μετά ρίχτηκαν 9 χαιρετιστήριοι τιμητικοί κανονιοβολισμοί στη μνήμη των Φιλελλήνων, και κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολούθως, ο Υπουργός και οι επίσημοι μετέβησαν στο Αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, στην οποία τιμήθηκαν 25 απόγονοι σημαντικών Φιλελλήνων για τη συνεισφορά των προγόνων τους στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Κατά το χαιρετισμό του στη διάρκεια της Ημερίδος, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «…Ο Φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό κύμα της ιστορίας που τροφοδοτείται από την πνευματική ακτινοβολία των προγόνων μας…Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής σε αυτούς που, έστω κι αν δεν είχαν ελληνικό αίμα στις φλέβες τους, συνέβαλαν το ίδιο, αν όχι πιο αποφασιστικά, στην ελευθερία της Πατρίδας μας. Δηλαδή τους Φιλέλληνες. Ανθρώπους που προσηλώθηκαν σε κάτι πολύ ευρύτερο, στις παγκόσμιες αξίες, με κυρίαρχη ανάμεσα σε αυτές την Ελευθερία….»
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, τόνισε ότι «…Αποκορύφωση αυτής της συστράτευσης και επιβεβαίωση των προσπαθειών τους αποτέλεσε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που στόλοι υπερδυνάμεων της εποχής συμπαρατάσσονται όχι επ’ ονόματι στενών στρατηγικών συμφερόντων των χωρών τους.

Το φιλελληνικό κίνημα δεν εκδηλώθηκε μόνο με δηλώσεις ή διακηρύξεις, παρότι και αυτές ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Απέκτησε σάρκα και οστά μέσα από τις πράξεις και τις θυσίες συγκεκριμένων ανδρών.
Οι Στρατηγοί Richard Church, Karl Friedrich Leberecht von Normann, Charles Nicolas Fabvier, ο Πλοίαρχος Frank Abney Hastings, οι Υπολοχαγοί Joseph Baleste και Olivier Voutier, καθώς και πολλοί άλλοι - οι οποίοι είναι ονόματα που εμείς ερχόμαστε σε επαφή μέσα από τα σχολικά μας βιβλία - δεν παρέμειναν απλοί θεατές ή εκπαιδευτές, συνδέθηκαν με τον Αγώνα, δημιούργησαν τον τακτικό Ελληνικό Στρατό, δημιούργησαν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αρκετοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την προσπάθεια.»
Και ο ΥΕΘΑ κατέληξε λέγων «…Ευρισκόμενος σήμερα εδώ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το λίκνο των αυριανών Αξιωματικών και ηγητόρων του Στρατού μας, θέλω να τους μεταδώσω την ευθύνη που έχουν ως οι φυσικοί διάδοχοι της προσπάθειας αυτών των ανθρώπων. Γιατί εσάς, αγαπητοί μου Ευέλπιδες, σας δεσμεύει το ιστορικό χρέος της συνέχειας. Υπάρχει ένας ενδιαφέρων στίχος στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», στον δωδέκατο λόγο του Παλαμά: «(Το Χρέος) μένει· κι ας αλλάζουν οι καιροί». Η παρακαταθήκη των Φιλελλήνων που συνέβαλαν στην Ανεξαρτησία μας παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής παράδοσής μας και περίτρανη απόδειξη της ισχύος των κοινών ιδεών της ανθρωπότητας. Σας ευχαριστώ».