Το αντίθετο από ό,τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με την τροπολογία σχετικά με τους περιορισμούς υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων καθώς και των παρένθετων προσώπων αυτών όσον αφορά στη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.
«Κάνουμε το αντίθετο από ό,τι υποστηρίζουν. Την κλείνουμε την πόρτα» είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο κ. Φλωρίδης σημειώνοντας ότι «η συζήτηση στο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία κράτησε 11 ώρες, και στις στις 10 από αυτές - παρότι είχε τεθεί ως τίτλος το θέμα - δεν το έθεσε κανείς. Ξαφνικά ενημερώθηκα ότι κυκλοφορεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έξω ότι "κάτι περίεργο έφερε ο Φλωρίδης"».
Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε τι περιλαμβάνει η τροπολογία διαβάζοντας το κείμενο που ορίζει ότι:
- Όλοι οι πολιτικοί (Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της κυβέρνησης, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι), απαγορεύεται να έχουν ή να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε εταιρία οπουδήποτε στον κόσμο.
- Οι δικαστές, εισαγγελείς, συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης, πρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων κ.λπ., γενικοί διευθυντές υπουργείων, Πρόεδροι και μέλη Διοίκησης ΝΠΔΔ δεν μπορούν να έχουν ούτε να συμμετέχουν οι ίδιοι ούτε συγγενικά τους πρόσωπα, σε εξωχώριες εταιρίες (off shore), σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
- Οι απαγορεύσεις της περίπτωσης (2) ισχύουν και για τα πρόσωπα που συνδέονται συγγενικά με τα πρόσωπα (πολιτικούς) της περίπτωσης (1).
«Ο κόσμος τι θέλει για τους πολιτικούς; Οι ίδιοι και οι συγγενείς τους να είναι υπό καθεστώς διαφάνειας; Τι σημαίνει αυτό; Να είσαι σε χώρα που η Ελλάδα έχει φορολογική σχέση. Δεν μπορεί συγγενής να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες ειδικού φορολογικού καθεστώτος και σε χώρα που δεν έχει φορολογική σχέση με την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Η τροπολογία
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διατηρείται η οριζόντια απαγόρευση της συμμετοχής των προσώπων της Παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3213/2003 (Α' 309) (Πρωθυπουργός, αρχηγοί των πολιτικών Κομμάτων που εκπροσωπούνται Εθνικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, Υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, περιφερειάρχες και δήμαρχοι) σε εταιρείες με έδρα αλλοδαπή. Όσον αφορά, όμως, στους συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τους πρώτου βαθμού συγγενείς, καθώς και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των ανωτέρω προσώπων της παρ. 1, ο ανωτέρω σημαντικός περιορισμός οικονομικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνεται κατά Σύνταγμα και ενωσιακό δίκαιο, χρήζει εξορθολογισμού, αναφέρεται στη αιτιολογική έκθεση. Τούτο είναι αναγκαίο, σημειώνεται επίσης, διότι τα ανωτέρω πρόσωπα που απλώς τυγχάνει να συνδέονται προσωπικά με πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν επιλέξει τα ίδια μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα· κρίνεται, συνεπώς, αναλογικότερο να απαγορεύεται να συμμετέχουν όχι σε κάθε εταιρεία που εδρεύει εξωτερικό, αλλά μόνο σε όσες εταιρείες έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167), και εκείνη των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά".
Στόχος της εν λόγο προωθούμενης ρύθμισης, είναι, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ο εξορθολογισμός της δυνατότητας συμμετοχής σε εταιρείες ως προς συγγενείς και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος στην τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για τροπολογία «που νομιμοποιεί τη συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων, που αποδυναμώνει σοβαρά τον μηχανισμό ελέγχου διαφάνειας των πολιτικών προσώπων, δεν αντισταθμίζεται από πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου, με ενίσχυση δήλωσης “πόθεν έσχες” ή εποπτικών εργαλείων»
Όπως είπε, πρόκειται για «μια τροπολογία που εισάγει επικίνδυνη υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαπλοκής», ρωτώντας την κυβέρνηση: «Για ποιους νομοθετείτε; Για ποιους καταθέσατε τη νυχτερινή σας τροπολογία; Πώς προστατεύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;»
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» υποστηρίζοντας ότι «επιτρέπει πλέον στους συζύγους και τα τέκνα των μελών της κυβέρνησης να ιδρύσουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες».
Όλη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία
Μέσα στη νύχτα, σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χώρεσε μια σκανδαλώδη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται σήμερα (14/5) στην Ολομέλεια.
Και ο κ. Φλωρίδης ανερυθρίαστα, επικαλέστηκε τη… διαφάνεια!
Τόση διαφάνεια, ώστε με την κατάπτυστη τροπολογία επιτρέπει πλέον στους συζύγους και τα τέκνα των μελών της κυβέρνησης να ιδρύσουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες.
Αφήνει έτσι ανοιχτή την έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι εταιρείες που βρίσκονται σε συνεργάσιμα με την Ελλάδα φορολογικά κράτη να μην σχετίζονται με τρίτες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ίδρυση και διοίκηση εταιρειών στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα (διά συζύγων, τέκνων και γονέων των πολιτικών προσώπων).
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 θέλησε να προσδιορίσει τον ασαφή όρο «εξωχώριες εταιρείες» που προϋπήρχε στο νομοθέτημα και να το προσαρμόσει στα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Ο νόμος τότε άλλαξε και περιέλαβε όλες τις εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και όχι μόνο τις μη συνεργάσιμες φορολογικά ή αυτές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ στα «μουλωχτά» αίρει την απαγόρευση που ίσχυε τα τελευταία 9 χρόνια και για τον κ. Φλωρίδη είναι απλά… Τετάρτη.