Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου, η καθολική εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ), η οποία ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε μία ασφαλή και εύχρηστη πλατφόρμα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του https://citizen.ehealthrecord.gov.gr, οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
Μέσω του https://doctor.ehealthrecord.gov.gr, οι ιατροί έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας.
Οφέλη για τους πολίτες
• Πλήρης πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό: Συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες υγείας σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.
• Ευκολία και ταχύτητα: Πρόσβαση στα δεδομένα από οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω της εφαρμογής MyHealth και της πλατφόρμας http://ehealthrecord.gr.
• Ενδυνάμωση και αυτοδιαχείριση: Καλύτερος έλεγχος της υγείας και ενεργός ρόλος στη λήψη αποφάσεων.
• Βελτιωμένη επικοινωνία: Άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία με τους ιατρούς.
• Ψηφιακοί βοηθοί: Υποστήριξη από τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για την καλύτερη διαχείριση της υγείας.
Οφέλη για τους γιατρούς
• Ολοκληρωμένη εικόνα του ασθενούς: Άμεση πρόσβαση σε όλο το ιατρικό ιστορικό των ασθενών (διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες, επεμβάσεις) συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
• Βελτίωση της κλινικής πρακτικής: Εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου
• Ενίσχυση της συνεργασίας: Εύκολη και ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους γιατρούς για συντονισμένη και αποτελεσματική φροντίδα.
• Ψηφιακοί βοηθοί: Υποστήριξη από τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση του συστήματος και την άντληση πληροφοριών.
• Ενιαία πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα: Πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των ασθενών από όλους τους παρόχους υγείας, σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Η έναρξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΕΗΦΥ) αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Είναι το επιστέγασμα ενός σπουδαίου έργου που υλοποιήθηκε με συνέπεια και όραμα από το Υπουργείο Υγείας, την ΗΔΙΚΑ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ΕΗΦΥ μετασχηματίζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική πληροφορία μεταφέρεται και αξιοποιείται από τους επαγγελματίες υγείας, διασφαλίζοντας άμεση και ασφαλή πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα, τόσο στα τακτικά ραντεβού όσο και σε επείγοντα περιστατικά. Ο πολίτης έχει πλέον πρόσβαση και έλεγχο στη φροντίδα που λαμβάνει, ενώ το κράτος αποκτά μια καθαρή, λειτουργική εικόνα της υγειονομικής πραγματικότητας. Στόχος μας είναι να περάσει η υγεία στην Ελλάδα σε μια νέα ψηφιακή εποχή, με διαφάνεια, προσβασιμότητα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
«Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας φέρνει μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της Υγείας, βοηθώντας σημαντικά τους πολίτες και τους γιατρούς. Απλά και εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος, οι πολίτες μέσω του ΜyHealth App θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους. Είναι μια κομβική μεταρρύθμιση που διευκολύνει φυσικά τους πολίτες, αλλά μειώνει και τη γραφειοκρατία, καθώς δε χρειάζεται να μεταφέρουμε πλέον χαρτιά με εξετάσεις. Επιπλέον, οι ιατροί αντίστοιχα έχουν πλήρη γνώση του ιστορικού των ασθενών τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν και αυτοί να προσφέρουν εξατομικευμένα την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Χρησιμοποιούμε ακόμα και την Τεχνητή Νοημοσύνη με Ψηφιακούς Βοηθούς που παρέχουν προσωποποιημένες απαντήσεις σε πολίτες και γιατρούς. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μέσω του φορέα μας ΗΔΙΚΑ προχωρούμε σε ένα σύνολο ψηφιακών έργων, τα οποία αναβαθμίζουν την Υγεία και καθιστούν πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των λειτουργών της».
Έρχεται η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1566 – Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Με πλήθος υπηρεσιών, που θα παρέχονται όμως σταδιακά, θα εξυπηρετεί δωρεάν τους πολίτες η νέα τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1566 στο σύστημα υγείας από τα μέσα Ιουλίου.
Την τηλεφωνική γραμμή προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Τετάρτη μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το μεγάλο στοίχημα της Υγείας».
Η γραμμή η οποία χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 21,8 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού εξυπηρέτησης πολιτών στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με στόχο την καθοδήγηση, την πλοήγηση και την υποστήριξη των πολιτών μέσω πολυκαναλικών υπηρεσιών.
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου και πολυεπίπεδου συστήματος τηλεφωνικής και ψηφιακής εξυπηρέτησης, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των λειτουργιών του ΕΣΥ.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει τη λειτουργία της δωρεάν τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 1566, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται για πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η τηλεφωνική γραμμή θα παρέχει σε πρώτο στάδιο δυνατότητες προγραμματισμού ραντεβού με προσωπικούς ιατρούς, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία σε διασύνδεση με την πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Σε επόμενη φάση του έργου, θα παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), και Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), εφημερεύοντα φαρμακεία και τη διαδικασία εγγραφής σε προσωπικό ιατρό.
Επιπλέον, θα προσφέρει ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς και προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας, η τηλεφωνική γραμμή θα παρέχει πληροφορίες για εφημερίες νοσοκομείων, μεταφορές ασθενών και επισκέψεις συγγενών καθώς και απογευματινά χειρουργεία.
Σχετικά με τα φαρμακεία, θα προσφέρεται πληροφόρηση για ειδικά φάρμακα, πιθανές παρενέργειες και συστάσεις, τη δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και ραντεβού σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η γραμμή θα λειτουργεί επίσης ως κόμβος διασύνδεσης με υπηρεσίες ψυχικής υγείας, απεξάρτησης, το Κέντρο Δηλητηριάσεων και λοιπές Υπηρεσίες, πληροφορίες για μεταμοσχεύσεις, αιμοδοσία, τηλεϊατρική σε απομακρυσμένες περιοχές ενώ θα παρέχει υποστήριξη σε ασθενείς με αναπηρίες, καθώς και προεγχειρητική και μετεγχειρητική καθοδήγηση υπό περιπτώσεις.
Θα λειτουργεί επίσης ειδική γραμμή παραπόνων και καταγγελιών με δυνατότητα διασύνδεσης με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΠΥΚΑ).
Τέλος, το σύστημα θα καλύπτει και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, τουρίστες και χρόνιους ασθενείς, με πληροφορίες σχετικά με δυνατότητες ιατρικής περίθαλψης στη χώρα.
Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση των δυνατότητων της τηλεφωνικής γραμμής βασίζεται στην έρευνα και μελέτη αντίστοιχων καλών πρακτικών άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.