Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το Euronext εξαγοράζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο (Αthex Group). Σύμφωνα με πληροφορίες το Euronext εξέφρασε με letter of interest το ενδιαφέρον του να αγοράσει το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Οι διεργασίες που ήταν σε εξέλιξη με απόλυτη μυστικότητα κατά τις τελευταίες ημέρες και κατέληξαν σήμερα το απόγευμα. Στην Αθήνα βρίσκεται η διοίκηση του Εuronext η οποία αναμένεται να καταθέτει δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Αthex Group, δηλαδή της μητρικής εταιρίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου και υπόλοιπων εταιριών του ομίλου.
Οι διαπραγματεύσεις Euronext- Αthex Group πραγματοποιήθηκαν κάτω από το βλέμμα του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του Κ. Πιερρακάκη καθώς η συμφωνία με το Εuronext για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ουσιαστική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μια συμφωνία που αλλάζει ριζικά το ΧΑ καθώς εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαικών χρηματιστηριακών αγορών. Κατά πληροφορίες πάντα, ενήμερος εξ αρχής για το επενδυτικό ενδιαφέρον του Euronext ήταν και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
To Χρηματιστήριο της Αθήνας
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ιστορία 149 ετών, είναι εισηγμένο με τον κωδικό ΕΧΑΕ, η τιμή της μετοχής του είναι 6,05 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ΧΑ αποτέλεσε συχνά στόχο εξαγοράς. Με το Euronext είχαν προηγηθεί δύο ακόμη προσπάθειες προσέγγισης -στη μια από αυτές μάλιστα έτρεξε και σχετική διαδικασία – χωρίς όμως να στεφθούν από επιτυχία, ενώ ενδιαφέρον είχαν επιδείξει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το ελβετικό και το Ισραηλινό Χρηματιστήριο.
To προφίλ του Euronext
Το Εuronext είναι διεθνής χρηματιστηριακός όμιλος και αποτελείται από τις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Ο όμιλος του Εuronext, στον οποίο CEO από το 2015 είναι ο Stephane Boujnah (κεντρική φωτο) έχει έδρα και συνεπώς κεντρικά γραφεία στο Παρίσι, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται στη Ρώμη. Στο Εuronext διαπραγματεύονται οι μετοχές περίπου 2.000 εισηγμένων εταιριών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6,6 τρις. Ευρώ.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ιστορία 149 ετών, είναι εισηγμένο με τον κωδικό ΕΧΑΕ και η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ΧΑ αποτέλεσε συχνά στόχο εξαγοράς.
Με το Euronext είχαν προηγηθεί δύο ακόμη προσπάθειες προσέγγισης -στη μια από αυτές μάλιστα έτρεξε και σχετική διαδικασία – χωρίς όμως να στεφθούν από επιτυχία, ενώ ενδιαφέρον είχαν επιδείξει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το ελβετικό και το Ισραηλινό Χρηματιστήριο.
Ως ένας πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός όμιλος, το Euronext παρέχει υπηρεσίες διαπραγμάτευσης και μετα-διαπραγμάτευσης (post-trade) για μια σειρά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Aποτελεί κορυφαίο «παίχτη» στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, όχι μόνο ως χρηματιστήριο αλλά και ως κρίσιμο post‑trade δίκτυο. Με ισχυρή οικονομική απόδοση, επίκεντρο την τεχνολογία, και συνεχείς συνεργασίες, στοχεύει στην ενοποίηση και αναβάθμιση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών. Τα διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενες μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), δικαιώματα προαίρεσης (warrants) ομόλογα, εμπορεύματα, συναλλάγματα καθώς και δείκτες. Μέχρι το τέλος του 2023, η Euronext διαχειριζόταν σχεδόν 2.000 εισηγμένους εκδότες με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.
To Euronext αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο για εισηγμένες ομολογίες και κεφάλαια στον κόσμο και παρέχει τεχνολογικές και διαχειριζόμενες υπηρεσίες σε τρίτους. Εκτός από την κύρια ρυθμιζόμενη αγορά της, λειτουργεί επίσης τις αγορές Euronext Growth και Euronext Access, προσφέροντας πρόσβαση σε εισηγήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Euronext Paris αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Euronext. Επιπλέον, η Euronext διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο εμπορευμάτων, προσφέροντας αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Nord Pool και αλιευμάτων μέσω της Fish Pool, καθώς και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Οι υπηρεσίες μετα-διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν την εκκαθάριση, που πραγματοποιείται από το πολυ-περιουσιακό εκκαθαριστικό κέντρο της Euronext, την Euronext Clearing με έδρα τη Ρώμη, καθώς και τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων και διακανονισμό που διεκπεραιώνονται από το κεντρικό αποθετήριο τίτλων της Euronext, την Euronext Securities.
To Euronext είναι καταχωρημένo στο Άμστερνταμ, ενώ τα επιχειρησιακά του κεντρικά βρίσκονται στο Παρίσι. Λειτουργεί σημαντικά χρηματιστήρια σε επτά χώρες: στη Γαλλία (Euronext Paris), στην Ολλανδία (Euronext Amsterdam), στο Βέλγιο (Euronext Brussels), στην Ιρλανδία (Euronext Dublin), στην Πορτογαλία (Euronext Lisbon), στην Ιταλία (Borsa Italiana) και στη Νορβηγία (Euronext Oslo Børs). Με την εξαγορά της Borsa Italiana, το Euronext ενίσχυσε τη θέση της ως κόμβος για τις αγορές ομολόγων και σταθερού εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη, κυρίως μέσω της προσθήκης των MTS και Monte Titoli, των κορυφαίων ιταλικών κεντρικών αποθετηρίων τίτλων.
Έχει τις ρίζες του στα παλαιότερα χρηματιστήρια του κόσμου, που ιδρύθηκαν στις πόλεις της Βόρειας Ευρώπης: τη Μπριζ, την Αμβέρσα και το Άμστερνταμ, το 1285, 1485 και 1602 αντίστοιχα, καθώς και στην ίδρυση του Χρηματιστηρίου του Παρισιού το 1724. Στη σημερινή του μορφή, το Euronext ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 μέσω της συγχώνευσης των χρηματιστηρίων του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και του Παρισιού, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης και ρευστής αγοράς για τη διαπραγμάτευση τίτλων σε όλη την Ευρώπη. Από την ίδρυσή του, το Euronext συνεχίζει να επεκτείνεται και πλέον λειτουργεί χρηματιστήρια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.
Η ίδρυσή του συνέπεσε με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος και την εναρμόνιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η σημερινή Euronext αποσχίστηκε από την Intercontinental Exchange (ICE) το 2014, λίγο μετά την εξαγορά της NYSE Euronext από την ICE τον προηγούμενο χρόνο. Στις 23 Αυγούστου 2023, η εταιρεία ίδρυσε την EuroCTP ως κοινοπραξία με 13 άλλα χρηματιστήρια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης πλατφόρμας δεδομένων (consolidated tape) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Ένωση Κεφαλαιαγορών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.