Οι Αμερικανοί βουλευτές στοχοποιούν την κατηγοριοποίηση της Τουρκίας, προκαλώντας αντιδράσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν

 
τουρκια και ηπα

Πηγή Φωτογραφίας: Burhan Ozbilici/Associated Press

Ενημερώθηκε: 08/07/25 - 14:02

Ένα νέο κατατεθέν νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επιδιώκει να μεταφέρει την Τουρκία από το Γραφείο για την Ευρώπη στο Γραφείο για την Εγγύς Ανατολή εντός του Υπουργείου Εξωτερικών — μια συμβολική αλλά και αποκαλυπτική κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τον μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό προσανατολισμό της Άγκυρας, καθώς και την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Σε επιστολή προς το τουρκικό κοινοβούλιο, την οποία εξασφάλισε το Nordic Monitor, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεσμεύτηκε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο μέσω προσπαθειών άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σημασία της νομοθεσίας.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Νόμος για την Διπλωματική Αναπροσαρμογή της Τουρκίας» (HR 1890), κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου από τον Βουλευτή Brad Schneider (Δημοκρατικός-Ιλινόις), μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας. Προτείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών να αναθέσει διοικητικά την Τουρκία από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Γραφείο Υποθέσεων Εγγύς Ανατολής.

Αρκετοί βουλευτές συνυποστήριξαν το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Gus Bilirakis (Ρεπουμπλικάνος-Φλόριντα), Dina Titus (Δημοκρατική-Νεβάδα), Nicole Malliotakis (Ρεπουμπλικάνος-Νέα Υόρκη), Chris Pappas (Δημοκρατικός-Νιου Χάμσαϊρ) και Josh Gottheimer (Δημοκρατικός-Νιου Τζέρσεϊ). Πολλοί από αυτούς τους συνυποστήρικτες είναι γνωστοί για τις επικριτικές τους θέσεις απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση.

Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει την επίσημη διπλωματική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγοριοποιούν και προσεγγίζουν την Άγκυρα σε θεσμικό επίπεδο. Αυτή η ανακατανομή ουσιαστικά θα απομακρύνει την Τουρκία από το διπλωματικό πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και θα την τοποθετήσει μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής - μια συμβολική ανακατανομή που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με διπλωματική υποβάθμιση.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με παράγοντες της Μέσης Ανατολής, η αποστασιοποίησή της από τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες και οι τεταμένες σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δικαιολογούν μια αναπροσαρμογή της πολιτικής και της διπλωματικής εποπτείας των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο σκιαγραφεί πολλαπλές δικαιολογίες, συμπεριλαμβανομένων των διευρυνόμενων δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα, του ενδιαφέροντος της για ένταξη στις χώρες BRICS, της υποστήριξης προς τη Χαμάς, της εμπλοκής της σε περιφερειακές συγκρούσεις και της επιδείνωσης του ιστορικού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν εντάσσεται πλέον στο παραδοσιακό ευρωπαϊκό διπλωματικό πλαίσιο και ότι αυτή η ανακατανομή αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες περιφερειακές πραγματικότητες.

Αν και δεν είναι σαφές εάν το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή, η συμβολική του σημασία είναι σημαντική. Η ανακατανομή της Τουρκίας από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γραφείο Εγγύς Ανατολής εντός του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς την Άγκυρα. Μια τέτοια μετατόπιση μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική κατανομή πόρων, την ανάπτυξη διπλωματικού προσωπικού και τον συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών και μονάδων πληροφοριών σε περιφερειακά γραφεία. Γενικότερα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται και συνεργάζονται με την Τουρκία - μετακινώντας την από έναν σύμμαχο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς ένα έθνος που έχει ενταχθεί στην ασταθή δυναμική της Μέσης Ανατολής, ενδεχομένως αλλάζοντας τον τόνο και την πορεία των διμερών σχέσεων.

Στην επίσημη επιστολή του προς το τουρκικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν αναγνώρισε το νομοσχέδιο, αλλά υποβάθμισε τη σημασία και τη βιωσιμότητά του στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας των ΗΠΑ. Είπε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση τόσο στην κυβέρνηση Τραμπ όσο και στα μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφισή της.

Ο Φιντάν χαρακτήρισε τους συνεισηγητές του νομοσχεδίου ως νομοθέτες γνωστούς για τις αντιτουρκικές πρωτοβουλίες τους, υπονοώντας ότι η πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου πολιτικά υποκινούμενης εχθρότητας. Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ευρεία υποστήριξη ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σημείωσε ότι δεν έχει αντίστοιχο στη Γερουσία, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, καθιστά απίθανη την ψήφισή του στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία των ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Γερουσία για να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο της Βουλής, αν και απαιτείται η έγκριση και από τα δύο σώματα με την ίδια μορφή για να γίνει νόμος.

Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Τουρκίας, ο Φιντάν τόνισε ότι δεν εναπόκειται σε τρίτους να επαναπροσδιορίσουν τη γεωπολιτική ταυτότητα της Τουρκίας.

Η επιρροή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον έχει μειωθεί σημαντικά και οι προσπάθειες άσκησης πίεσης έχουν αποδυναμωθεί τόσο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και υπό τις δύο θητείες του Τραμπ, λόγω των αυξανόμενων πολιτικών αποκλίσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Το αντιτουρκικό κλίμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά, με διακομματική υποστήριξη σε νομοσχέδια που στοχεύουν την κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων.

Υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει κορυφωθεί, συχνά τροφοδοτούμενο από την επανειλημμένη δημόσια κριτική του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ και την σκόπιμη εκστρατεία της κυβέρνησής του εναντίον της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της, ιδίως του Ισραήλ.

Η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν στην αντίθεσή της στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, καταδίκασε τις πολιτικές της Ουάσιγκτον απέναντι σε αυτά τα έθνη, υποστήριξε τη Χαμάς -που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ- κατέστειλε φιλοδυτικές ομάδες στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα κράτησε Αμερικανούς πολίτες ως μοχλό πίεσης σε αυτό που οι επικριτές αποκαλούν διπλωματία ομήρων.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν απομακρύνοντας την Άγκυρα από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βασικούς αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, θέτοντας περιορισμούς στην πώληση αμυντικών προϊόντων και αποκλείοντας την Άγκυρα από κρίσιμες συναντήσεις που επηρεάζουν άμεσα τη στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: nordicmonitor.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ