Συμφωνία-τομή Στάρμερ με Μακρόν στο Λονδίνο για μετανάστευση, άμυνα και ενέργεια

 
μακρον κιρ σταρμερ

Πηγή Φωτογραφίας: Gonzalo Fuentes / POOL / AFP

Ενημερώθηκε: 10/07/25 - 13:09

Μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας γράφεται σήμερα στο Λονδίνο, καθώς ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν συμφωνία στρατηγικής σημασίας, με επίκεντρο τη διαχείριση της μετανάστευσης, την αμυντική συνεργασία και την ενεργειακή σύμπραξη.

Η συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται στην Downing Street στο πλαίσιο της επίσημης κρατικής επίσκεψης του Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο – της πρώτης Ευρωπαίου ηγέτη μετά το Brexit.

Το νέο μοντέλο μετανάστευσης: «Μία είσοδος – μία επιστροφή»

Κεντρικό θέμα της συμφωνίας αποτέλεσε το λεγόμενο μοντέλο «μία είσοδος – μία επιστροφή», το οποίο τίθεται πιλοτικά σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέφει έως 50 παράτυπους μετανάστες την εβδομάδα στη Γαλλία, ενώ θα δέχεται αντίστοιχο αριθμό αιτούντων άσυλο που διαθέτουν οικογενειακούς δεσμούς στη χώρα.
Η συμφωνία πλαισιώνεται από σειρά πρόσθετων μέτρων που στοχεύουν στην αποτροπή νέων αφίξεων μέσω της Μάγχης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στην παράνομη εργασία στο ΗΒ, η χρήση κινητών βιομετρικών μονάδων και η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας εργαζομένων.
Η Γαλλία από την πλευρά της δεσμεύεται για ενίσχυση των ακτοφυλακών, τεχνολογική υποστήριξη με drones και νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δίωξη των διακινητών και την κατάσχεση λέμβων.

Αμυντική και ενεργειακή σύμπραξη: Επενδύσεις και κοινά στρατηγικά συμφέροντα

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι αν απειληθεί ένα από τα δύο κράτη, οι πυρηνικοί τους στόλοι θα μπορούν να δράσουν συντονισμένα, αυξάνοντας το επίπεδο αποτροπής και λειτουργώντας αποτρεπτικά έναντι κάθε δυνητικής απειλής. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την ενίσχυση της UK–France Combined Joint Force με δυνατότητα ανάπτυξης έως και 50.000 στρατιωτών, ενώ υπογραμμίστηκε η δέσμευση για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία.
Οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες με πυρηνικά όπλα, συμφωνούν για τον συντονισμό των πυρηνικών τους δυνάμεων σε περίπτωση σοβαρής απειλής στην Ευρώπη.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι αν απειληθεί ένα από τα δύο κράτη, οι πυρηνικοί τους στόλοι θα μπορούν να δράσουν συντονισμένα, αυξάνοντας το επίπεδο αποτροπής και αποθουσιάζοντας οποιονδήποτε επιτιθέμενο
Παράλληλα, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πυρηνικό έργο Sizewell C, αποκτώντας μερίδιο 12,5%. Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Βρετανίας.

Πρώτη κρατική επίσκεψη μετά το Brexit – και διπλωματικό άνοιγμα με πολιτισμό

Η επίσκεψη Μακρόν δεν είχε μόνο γεωπολιτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για την πρώτη κρατική επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Η συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το πρίσμα της αναζήτησης νέων ισορροπιών στη μετα-Brexit Ευρώπη και της ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».
Το κλίμα συνεργασίας ενισχύθηκε και από την πράξη πολιτιστικής διπλωματίας που προηγήθηκε: τη χθεσινή ανακοίνωση του δανεισμού του ταπισερί της Μπαγιέ στο Βρετανικό Μουσείο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 900 χρόνια. Η Γαλλία παραχωρεί το εμβληματικό μεσαιωνικό έργο στην Αγγλία, ενώ σε αντάλλαγμα θα φιλοξενήσει εκθέματα όπως τα σκακιστικά κομμάτια του Λιούις και αντικείμενα από τον τάφο του Σάτον Χου.

Ο Μακρόν απέδωσε την επιτυχία της συμφωνίας στον προσωπικό ρόλο του Βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ ο Στάρμερ έκανε λόγο για «το πιο ισχυρό γαλλοβρετανικό δεσμό εδώ και δεκαετίες».

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ