Ισραήλ: Απειλεί με αποκλεισμό ΜΚΟ στη Γάζα – Η ΕΕ προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση

 
ανθρωπιστικη βοηθεια

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 31/12/25 - 15:04

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από αύριο, Πέμπτη, 37 μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να αποκλειστούν εάν δεν παραδώσουν στις αρχές τα ονόματα των Παλαιστινίων υπαλλήλων τους. Οι οργανώσεις αρνούνται να συμμορφωθούν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα δεδομένα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους υπαλλήλους τους, ενώ το Τελ Αβίβ επικαλείται ενδεχόμενες σχέσεις με τη Χαμάς ή τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Γκιλάντ Τσβικ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Διασποράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την παρουσία «εχθρικών παραγόντων ή υποστηρικτών της τρομοκρατίας» στη Γάζα. Οι ΜΚΟ που αρνήθηκαν να διαβιβάσουν τα στοιχεία έχουν λάβει ειδοποίηση ότι οι άδειες λειτουργίας τους θα ανακληθούν από την 1η Ιανουαρίου και πρέπει να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα έως την 1η Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι η αναστολή λειτουργίας αυτών των οργανώσεων θα εμποδίσει τη διανομή ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Η Ευρωπαία επίτροπος Χατζά Λαμπίμπ τόνισε ότι ο νόμος για την καταγραφή των ΜΚΟ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή του μορφή και ζήτησε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ