Ελβετία: Αναφορές για 40 νεκρούς, 100 τραυματίες από φωτιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά — Τι εξετάζουν οι Αρχές

 
Ελβετία: Αναφορές για 40 νεκρούς, 100 τραυματίες από φωτιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Ενημερώθηκε: 01/01/26 - 15:11

Δεκάδες άνθρωποι θεωρούνται νεκροί και περίπου 100 έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι με σοβαρά εγκαύματα, μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε μπαρ στο διάσημο χιονοδρομικό θέρετρο Κραν Μοντανά, στις Ελβετικές Άλπεις, κατά τη διάρκεια εορτασμών για την Πρωτοχρονιά.

Η ανακοίνωση έγινε από την αστυνομία σε επίσημη συνέντευξη Τύπου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο μπαρ Le Constellation. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ακριβή στοιχεία για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπαρ είχε χωρητικότητα περίπου 300 ατόμων.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο πληροφορίες από την ελβετική αστυνομία, ανέφερε ότι περίπου 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό και ότι πολλοί από τους νεκρούς δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν άμεσα λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων που έχουν υποστεί.

Η αστυνομία του καντονιού Βαλέ ανέφερε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη και ότι δεν συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια. Προηγούμενα δημοσιεύματα του ελβετικού μέσου Blick ανέφεραν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από τη χρήση πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια συναυλίας στον χώρο, όμως οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα αυτή την εκδοχή και οι έρευνες για τα ακριβή αίτια συνεχίζονται.

Στην επιχείρηση αντιμετώπισης και μεταφοράς των τραυματιών συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα ελικόπτερα και 40 ασθενοφόρα, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ελβετία – Κραν Μοντανά: Αναφορές για 40 νεκρούς, 100 τραυματίες, μεταξύ των θυμάτων και ξένοι πολίτες – Τι εξετάζουν οι αρχές
(Photo by MAXIME SCHMID / AFP)

«Είμαστε συντετριμμένοι», δήλωσε ο διοικητής της καντονιακής αστυνομίας του Βαλέ, Frédéric Gisler, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την υπηκοότητα των θυμάτων.

Ελβετία – Κραν Μοντανά: Αναφορές για 40 νεκρούς, 100 τραυματίες, μεταξύ των θυμάτων και ξένοι πολίτες – Τι εξετάζουν οι αρχές
(Photo by MAXIME SCHMID / AFP)

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις για Ιταλούς μεταξύ των τουριστών που βρίσκονταν στο θέρετρο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα. Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελβετία εκτίμησε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την αναγνώριση των νεκρών. Το νοσοκομείο Νιγκουάρντα του Μιλάνου βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν υποστήριξη προς τις ελβετικές αρχές, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και ιταλικό ελικόπτερο διάσωσης, με την ιταλική Πολιτική Προστασία σε ετοιμότητα να συνδράμει.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο Γάλλοι μεταξύ των τραυματιών.

Μεταφορά τραυματιών και πίεση στα νοσοκομεία

Ο περιφερειακός σύμβουλος Mathias Rénard ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός τραυματιών οδήγησε τη μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία του περιφερειακού νοσοκομείου στο όριό τους, με αποτέλεσμα πολλούς από τους ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες δομές υγείας.

Η περιοχή, που αυτή την περίοδο κατακλύζεται από τουρίστες λόγω της χειμερινής περιόδου και των λειτουργούντων χιονοδρομικών κέντρων, αντιμετωπίζει άμεση πίεση στο σύστημα υγείας, με τις αρχές να απευθύνουν έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες για αυξημένη προσοχή ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω περιστατικά.

Κινητοποίηση ελληνικών διπλωματικών αρχών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την τραγική έκρηξη στο Κραν Μοντανά. Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Γενεύη, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από την τοπική αστυνομία για τον ακριβή αριθμό και τις εθνικότητες των θυμάτων.

Οι πολίτες που αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή βοήθειας (helpline) που έχουν θέσει σε λειτουργία οι αρμόδιες ελβετικές αρχές, στο 0041 8481 12 117. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου είναι +41 79 780 90 01.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ