Ρήγμα στον συνασπισμό για την Υεμένη: Καταγγελίες για διαφυγή Ζουμπαϊντί με βοήθεια των Εμιράτων

 
υεμενη

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 08/01/26 - 10:04

Ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι ο Αϊνταρούς αλ-Ζουμπαϊντί, επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου του Νότου (STC) που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εγκατέλειψε τη χώρα δια θαλάσσης και στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς, μέσω Μογκαντίσου, στο Αμπού Ντάμπι με συνδρομή των Εμιράτων.

Η εξαφάνισή του ήρθε μετά την απουσία του από συνομιλίες κρίσης στο Ριάντ, που στόχο είχαν να αναχαιτίσουν την κλιμακούμενη αναταραχή στον νότο της Υεμένης. Οι καταγγελίες διατυπώνονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, καθώς οι νότιοι αυτονομιστές προωθήθηκαν τον περασμένο μήνα προς τα σαουδαραβικά σύνορα, αμφισβητώντας την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, παραδοσιακούς συμμάχους και βασικούς πυλώνες του συνασπισμού στην Υεμένη. Οι αιτιάσεις ότι το Αμπού Ντάμπι διευκόλυνε τη διαφυγή του Ζουμπαϊντί απειλούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη συμμαχία που μάχεται τους Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Τυχόν διάρρηξη του συντονισμού θα μπορούσε να επιτείνει την αστάθεια, να δυσχεράνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να παρατείνει έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Στους βασικούς εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, που επιδιώκει τη διατήρηση της εδαφικής ενότητας της Υεμένης, τα ΗΑΕ που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τους νότιους αυτονομιστές, το ίδιο το STC και οι υποστηρικτές του στον νότο, καθώς και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Παράλληλα, περιφερειακοί και διεθνείς δρώντες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν με ανησυχία την ενότητα του συνασπισμού και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τον μεγαλύτερο φόρο, ωστόσο, συνεχίζουν να πληρώνουν οι άμαχοι της Υεμένης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η παρουσία του Ζουμπαϊντί στα ΗΑΕ, οι διπλωματικές τριβές με το Ριάντ ενδέχεται να οξυνθούν και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες να περιπλακούν. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να πιέσει για περιορισμό των αυτονομιστών, ενώ το Αμπού Ντάμπι, μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεών του από την Υεμένη, καλεί σε αποκλιμάκωση. Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες θα διαχειριστούν τη διαφωνία τους θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον του αντι-χουθικού συνασπισμού και τις προοπτικές σταθερότητας στον νότο της Υεμένης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ