Η Γαλλία θα ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία για να ενισχύσει τη διπλωματική παρουσία της

 
γαλλια

Ενημερώθηκε: 12/01/26 - 18:16

Η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία «εντός των επόμενων ημερών», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κατρίν Βοτρέν. Σε συνέντευξή της σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός εξήγησε ότι η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποσκοπεί στην ανάδειξη του σεβασμού της Γαλλίας προς την αυτονομία της Γροιλανδίας.

Σχετικά με πιθανή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο νησί, η Βοτρέν επισήμανε τη συμφωνία άμυνας ΗΠΑ–Γροιλανδίας από το 1951 και την δανική υπηκοότητα των 56.000 κατοίκων του νησιού, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή σύγκρουση μεταξύ χωρών–μελών του ΝΑΤΟ.

Η πρόθεση για την ίδρυση του γαλλικού προξενείου είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2025, κατά την επίσκεψη του Μακρόν στο Νουούκ, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί «να είναι πιο κοντά στους Γροιλανδούς και στο πλευρό τους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ