Σε ένα νέο, πιο ευέλικτο μοντέλο ρύθμισης οφειλών προσανατολίζεται η φορολογική διοίκηση από το 2027, εγκαταλείποντας σταδιακά τις «οριζόντιες» ρυθμίσεις με ενιαίο αριθμό δόσεων για όλους. Στόχος είναι οι διακανονισμοί να προσαρμόζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες κάθε οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα, την περιουσία και τη συνολική φορολογική του συμπεριφορά.
Κεντρικό ρόλο στον νέο σχεδιασμό θα έχει η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ. Μέσα από τη διασύνδεση φορολογικών δηλώσεων, τραπεζικών στοιχείων, δεδομένων ακίνητης περιουσίας και ασφαλιστικών πληροφοριών, η εφορία θα σχηματίζει πλήρες οικονομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο με χρέη. Με βάση αυτό, θα προτείνεται εξατομικευμένη ρύθμιση, τόσο ως προς τον αριθμό των δόσεων όσο και ως προς το ύψος της μηνιαίας καταβολής.
Έτσι, μισθωτοί με σταθερά εισοδήματα και περιορισμένες υποχρεώσεις ενδέχεται να εντάσσονται σε ρυθμίσεις με λιγότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες με μεταβλητά ή εποχικά έσοδα θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες δόσεις και αυξημένη ευελιξία. Αντίθετα, φορολογούμενοι με σημαντική κινητή ή ακίνητη περιουσία θα καλούνται να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγάλο μέρος των χρεών δεν εξυπηρετείται λόγω αντικειμενικής αδυναμίας και όχι από πρόθεση φοροδιαφυγής. Οι προσωποποιημένες ρυθμίσεις φιλοδοξούν να περιορίσουν τις απώλειες ρυθμίσεων και να διατηρήσουν περισσότερους οφειλέτες ενεργούς στο σύστημα.
Ψηφιακό προφίλ οφειλέτη και νέα στρατηγική είσπραξης
Στο νέο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ατομικού ψηφιακού φακέλου για κάθε οφειλέτη, μέσω της πλήρους ενεργοποίησης του συστήματος Eispraxis. Στον φάκελο θα καταγράφονται οι οφειλές, οι ενεργές ρυθμίσεις και όλα τα μέτρα είσπραξης, με συνεχή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα προσαρμόζονται στο προφίλ του οφειλέτη και στην «ηλικία» του χρέους, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να προβλέπονται ακόμη πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής Είσπραξης 2025-2029, να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες και να εφαρμόσει τη μεθοδολογία PARE, αναπτύσσοντας παράλληλα προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό παραβατών και την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου οφειλών. Η υλοποίηση της στρατηγικής αναμένεται να ξεκινήσει από το 2026.
Τι ισχύει σήμερα για τις ρυθμίσεις
Σήμερα, οι φορολογούμενοι έχουν δύο βασικές επιλογές για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών:
– Πάγια ρύθμιση, με αποπληρωμή από 2 έως 24 δόσεις ή έως 48 δόσεις για ειδικές κατηγορίες οφειλών, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ και επιτόκια που κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
– Εξωδικαστικός μηχανισμός, που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 240 δόσεις, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αυτοματοποιημένου αλγορίθμου, με στόχο τη συνολική βιωσιμότητα του οφειλέτη.
Το νέο μοντέλο που σχεδιάζεται φιλοδοξεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις υφιστάμενες λύσεις, εισάγοντας μια πιο στοχευμένη και ρεαλιστική προσέγγιση στη διαχείριση των φορολογικών χρεών.