Φον ντερ Λάιεν: Ιστορική εμπορική συμφωνία με την Ινδία και αμυντικό «άλμα» 800 δισ. ευρώ

 
ουρσουλα και μοντι

Ενημερώθηκε: 21/01/26 - 13:35

Σε μια ομιλία που εκπέμπει αίσθημα κατεπείγοντος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε από το Νταβός ότι η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κολοσσιαίας εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία. Η σύμπραξη αυτή θα δημιουργήσει μια αγορά δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καλύπτοντας το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και εξασφαλίζοντας στην Ευρώπη στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την αυτονομία της ηπείρου:

  • Άμυνα: Προανήγγειλε μια πρωτοφανή αύξηση αμυντικών δαπανών που θα αγγίξει τα 800 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ επιβεβαίωσε την οικονομική στήριξη 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για την επόμενη διετία.
  • Ενέργεια: Υπογράμμισε την ανάγκη για μια πραγματική «Ενεργειακή Ένωση» που θα συνδέει τα δίκτυα των κρατών-μελών, δίνοντας ώθηση στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, ώστε να τερματιστεί η εξάρτηση από ξένα κέντρα και η αστάθεια των τιμών.
  • Τεχνολογία: Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι πρωτοπόρες σε κρίσιμους τομείς, από την αεροδιαστημική έως την τεχνητή νοημοσύνη, και πρέπει να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη φιλοδοξία για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Κλείνοντας, η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη επιλέγει την εξωστρέφεια, αλλά με όρους ισχύος και στρατηγικής ετοιμότητας, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ