Ιράν: Πάνω από 5.000 νεκροί από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τη HRANA

 
Ιράν: Πάνω από 5.000 νεκροί από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τη HRANA

Ενημερώθηκε: 23/01/26 - 16:08

Στους 5.002 νεκρούς ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων κατά τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επιβεβαιώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4.714 από τους νεκρούς είναι διαδηλωτές, 42 ανήλικοι, 207 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 39 περαστικοί.

Η HRANA σημειώνει ότι συνεχίζει την έρευνά της για 9.787 ακόμη πιθανούς θανάτους, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Το έργο της επαλήθευσης από την HRANA, αλλά και από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της επιβολής αποκλεισμού του Διαδικτύου από τις ιρανικές αρχές, μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η HRANA ανεβάζει τον αριθμό των συλλήψεων στις 26.852.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 3.428 διαδηλωτών, εκφράζοντας ωστόσο σοβαρούς φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φθάνει τις 25.000.

Την Τετάρτη, οι ιρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πρώτο επίσημο απολογισμό 3.117 νεκρών. Σύμφωνα με το ιρανικό καθεστώς, 2.427 από τα θύματα χαρακτηρίζονται «μάρτυρες», δηλαδή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή περαστικοί, και όχι «ταραξίες», όρος με τον οποίο περιγράφονται οι διαδηλωτές στις επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ