Τηλεφωνική επικοινωνία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας–Ηνωμένων Πολιτειών, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, οι εργασίες του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα, καθώς και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συντονισμό τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Συρία.
Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ειρήνης θα επιτελέσει ουσιαστικό έργο, δηλώνοντας ότι ο τερματισμός της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ανοικοδόμηση της περιοχής μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια διαρκή ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.