Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Χίου, όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος συγκρούστηκε με ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 15 νεκροί και 25 τραυματίες. Πέντε άτομα έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δέκα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, τα οποία νοσηλεύονται στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου. Παράλληλα, δύο έγκυες γυναίκες έχασαν τα έμβρυά τους.
Σύμφωνα με πληροφορία που μεταδόθηκε από το ERTNews, υπάρχουν φόβοι ότι στο σκάφος ενδέχεται να επέβαιναν πάνω από 40 άτομα, με βάση σχετικές ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες.
Συνολικά, 25 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χίου, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα λιμενικός, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τρεις εξ αυτών να μεταφερθούν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών ενδέχεται να βρίσκεται και ο φερόμενος ως διακινητής, με καταγωγή από το Μαρόκο.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού, να διευκρινιστεί τι ακριβώς προηγήθηκε της σύγκρουσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες για το ναυάγιο που οδήγησε στον θάνατο 15 ανθρώπων.
Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX, με την οποία οριοθετείται ως ελληνική ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει ελικόπτερο Super Puma της Πολεμική Αεροπορία, εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες, το οποίο σαρώνει την περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ δεύτερο ελικόπτερο βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και όλα τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να παρέμβουν, εφόσον ζητηθεί, κατόπιν οδηγιών του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν NOTAM για την έναρξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα.
Στη Χίο μεταβαίνει κλιμάκιο τεσσάρων ιατροδικαστών και τριών νεκροτόμων, με στόχο τον συντονισμό του έργου της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη ειδικό συντονιστικό κέντρο, υπό τον γενικό διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης. Παράλληλα, έχει υπάρξει συνεννόηση με το νεκροταφείο Σχιστού για τη μεταφορά και φύλαξη των σορών έως την ταυτοποίησή τους και την απόδοσή τους στους οικείους τους.
Για την τραγωδία τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπεύθυνος Τύπου για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάρκους Λαμέρτ, δήλωσε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.
Όπως σημείωσε, «κάθε ζωή που χάνεται στη θάλασσα είναι μια τραγωδία στα χέρια των διακινητών. Πάρα πολλοί άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους και τη χάνουν, και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας με χώρες-εταίρους είναι τόσο σημαντική».
Οι μαρτυρίες και ο ύποπτος με την κουκούλα
Οι αρχές εστιάζουν στον μοναδικό Μαροκινό ανάμεσα στους 24 διασωθέντες Αφγανούς, ο οποίος εξετάζεται ως ο πιθανός διακινητής.
Οι μαρτυρίες των προσφύγων είναι συγκεχυμένες: ορισμένοι περιγράφουν τον εκτυφλωτικό προβολέα του Λιμενικού λίγο πριν την πρόσκρουση, ενώ άλλοι αναφέρουν πως ο χειριστής ήταν αραβόφωνος και φορούσε κουκούλα για να καλύψει τα χαρακτηριστικά του.
Από την πλευρά του, το Λιμενικό ξεκαθαρίζει πως δεν έγινε χρήση όπλων κατά την καταδίωξη.