Κυπριακό: Πρόταση για απευθείας διάλογο Χριστοδουλίδη - Ερχιούρμαν χωρίς τη μεσολάβηση του ΟΗΕ

 
ολγκιν, χριστοδουλιδης και ερχιουρμαν

Ενημερώθηκε: 16/02/26 - 12:38

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Όλγκιν, προτείνοντας ένα «διαφορετικό μοντέλο αλληλεπίδρασης» για το Κυπριακό.

Μετά την τελευταία κοινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιούρμαν, η κ. Όλγκιν σημείωσε ότι ωρίμασε η ιδέα για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, παρακάμπτοντας τον ρόλο του ΟΗΕ ως ενδιάμεσου, γεγονός που η ίδια χαρακτηρίζει ως ουσιαστικό βήμα προόδου.

Ο οδικός χάρτης και τα πολιτικά εμπόδια

Η κ. Όλγκιν υπογράμμισε ότι η επίσημη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων τοποθετείται χρονικά μετά τον Ιούλιο, καθώς το τρέχον εξάμηνο χαρακτηρίζεται από «πολιτική πυκνότητα» και στις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα, η απεσταλμένη του ΟΗΕ αναφέρθηκε στους παράγοντες που επιβάλλουν μια περίοδο αναμονής:

Στην Κυπριακή Δημοκρατία: Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών.

Στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα: Η εδραίωση της νέας ηγεσίας υπό τον Τουφάν Ερχιούρμαν και η ανάγκη συντονισμού με την Άγκυρα καθιστούν τη συγκυρία περίπλοκη.

Από την επίρριψη ευθυνών στην προσωπική εμπιστοσύνη

Η Κολομβιανή διπλωμάτης επισήμανε ότι η δυναμική της αλληλοκατηγορίας δεν προσφέρει πλέον τίποτα στη διαδικασία. Ανέφερε ότι κατά την τελευταία συνάντηση καλλιεργήθηκε ένα κλίμα ειλικρίνειας και άρχισε να χτίζεται μια σχέση προσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, στοιχείο απαραίτητο για να αποφευχθούν νέες απογοητεύσεις στις κοινωνίες «βορρά» και «νότου».

Παράλληλα, η κ. Όλγκιν παραδέχθηκε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον Μάρτιο του 2025 δεν έχουν δείξει ακόμη την αναμενόμενη πρόοδο. Για τον λόγο αυτό, προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές με δικοινοτικές ομάδες ακαδημαϊκών και νέων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συγκεντρώσει τους Συμπροέδρους των Τεχνικών Επιτροπών στο Λονδίνο.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο μόνο όταν διαπιστώσει ότι μπορεί να συμβάλει σε ένα συγκεκριμένο βήμα προόδου, τονίζοντας ότι η «λεπτή προετοιμασία» είναι ο μόνος δρόμος για να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε ακόμα μία αδράνεια ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ