Πολεμική ρητορική και πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα στην τέταρτη επέτειο της εισβολής

 
πουτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ενημερώθηκε: 24/02/26 - 16:27

Με μια σειρά από σκληρές δηλώσεις και απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων, η ρωσική ηγεσία «σημάδεψε» τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της πίεσης, κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο και τη Δύση για υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, προειδοποιώντας ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «θα το μετανιώσουν».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέδεσε τις δυσκολίες στο πεδίο της μάχης με μια υποτιθέμενη αύξηση «τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά ρωσικών υποδομών, ισχυριζόμενος ότι η Δύση ωθεί τα πράγματα στα άκρα και υπενθυμίζοντας με νόημα τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέφερε τον πυρηνικό εκβιασμό, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη την ενδεχόμενη παροχή πυρηνικής τεχνολογίας στην Ουκρανία, δηλώνοντας προκλητικά ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όχι μόνο κατά του Κιέβου αλλά και κατά των χωρών που το προμηθεύουν.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο παραδέχθηκε μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί πλήρως, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι ο πόλεμος έχει πλέον μετατραπεί σε μια συνολική αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι επιδιώκει την καταστροφή της χώρας του. Παρά την πολεμική ρητορική, η Μόσχα δήλωσε προσχηματικά «ανοιχτή» σε διπλωματικές λύσεις, μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη για οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση αποκλειστικά στις κινήσεις της ουκρανικής πλευράς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ