Τραμπ και Ιράν: Σενάρια για επιχείρηση-μαμούθ στα πυρηνικά – Αμφισβητήσεις για την άμεση απειλή

 
τραμπ ιραν

Ενημερώθηκε: 18/03/26 - 13:20

Στο επιχείρημα ότι το Ιράν βρισκόταν ένα βήμα πριν την απόκτηση πυρηνικών όπλων επιμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του για στρατιωτική δράση. Όπως δήλωσε, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο άμεσα, πρώτα κατά του Ισραήλ και στη συνέχεια εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, στην Ουάσιγκτον εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο μιας εξαιρετικά σύνθετης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ιρανικού πυρηνικού υλικού, το οποίο φέρεται να βρίσκεται αποθηκευμένο βαθιά υπόγεια, κοντά στο Ισφαχάν.

Μια τέτοια επιχείρηση χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως μία από τις πιο επικίνδυνες στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, με σημαντικούς τεχνικούς και επιχειρησιακούς κινδύνους, όπως διαρροή ραδιενεργού υλικού ή ακόμη και ανεξέλεγκτη πυρηνική αντίδραση. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έχει επισημάνει ότι θα απαιτούνταν επέμβαση ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του υλικού.

Παρά τις επιφυλάξεις, ο Τραμπ εμφανίζεται να μην αποκλείει χερσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο λήξης των εχθροπραξιών χωρίς να έχει επιλυθεί οριστικά το πυρηνικό ζήτημα.

Αναλυτές, όπως ο Μάθιου Μπαν, προειδοποιούν ότι μια πρόωρη διακοπή των επιχειρήσεων θα μπορούσε να αφήσει πίσω ένα αποδυναμωμένο αλλά πιο αποφασισμένο ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Την ίδια στιγμή, αμφισβητήσεις καταγράφονται εντός των ίδιων των αμερικανικών υπηρεσιών. Πριν την έναρξη των επιθέσεων, αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε άμεση απειλή από το Ιράν, θέση που επανέλαβε και ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας Τζο Κεντ.

Ωστόσο, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών από ΗΠΑ και Ισραήλ, το πυρηνικό υλικό φαίνεται να αποκτά κομβική σημασία για την άμυνα της Τεχεράνης. Όπως σημειώνουν ειδικοί, οι ιρανικές αρχές ενδέχεται να έχουν λάβει μέτρα απόκρυψης και παραπλάνησης, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε επιχείρηση εντοπισμού.

Στο διπλωματικό πεδίο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης προτάσεων, όπως εκείνη του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για μετατροπή του πυρηνικού υλικού υπό διεθνή εποπτεία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόοδος σε διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη φάση της σύγκρουσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ