Ιστορική στιγμή: Ο Αδριανός Γολέμης γίνεται ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης – Ξεκινά εκπαίδευση στην ESA

 
στορική στιγμή: Ο Αδριανός Γολέμης γίνεται ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης – Ξεκινά εκπαίδευση στην ESA

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 23/03/26 - 18:07

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής επιστήμης ανοίγει τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς ο Αδριανός Γολέμης ξεκινά την πλήρη εκπαίδευσή του στο πρόγραμμα αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η επίσημη παρουσίαση της πρώτης ελληνικής εκπροσώπησης στο διάστημα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα από τον ίδιο τον αστροναύτη, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Η πορεία προς τα άστρα

Ο Αδριανός Γολέμης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, διαθέτει ήδη πλούσια εμπειρία στον κλάδο, έχοντας διατελέσει επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που υποστηρίζει τους Ευρωπαίους αστροναύτες. Η εκπαίδευσή του θα ξεκινήσει με μια τρίμηνη εισαγωγική φάση εστιασμένη στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ η πλήρης προετοιμασία για μελλοντική αποστολή θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιτυχία του ως μια «εθνική ευκαιρία», τονίζοντας ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ESA ενισχύει τη θέση της χώρας στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων και συνδέει το ελληνικό αεροδιαστημικό οικοσύστημα με την παγκόσμια αγορά.

Επένδυση στο Διάστημα και την Τεχνολογία

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η υποστήριξη του πρώτου Έλληνα αστροναύτη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής για το Διάστημα. Όπως επισημάνθηκε, η επένδυση στον τομέα αυτό έχει εξαιρετική ανταποδοτικότητα, καθώς για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται, επιστρέφονται στην οικονομία περίπου τέσσερα ευρώ σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος σημείωσε ότι η χώρα στοχεύει να καλύψει το χαμένο έδαφος επενδύοντας σε τομείς αιχμής, όπως η ρομποτική και η διαστημική εξερεύνηση.

Το ελληνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, έγινε αναφορά και στην πρόοδο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται η εκτόξευση έξι νανοδορυφόρων από ελληνικά πανεπιστήμια και εταιρείες (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Emtech), ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν επιπλέον εκτοξεύσεις από την OroraTech και την Open Cosmos.

Το όραμα της πολιτείας, όπως το συνόψισε ο κ. Γολέμης, είναι η δημιουργία μιας «εθνικής ομάδας Διαστήματος» που θα ενσωματώνει την επιστήμη, την ιατρική και την υψηλή τεχνολογία προς όφελος των πολιτών στη Γη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ