Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν η ισραηλινή αστυνομία και το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος περιορισμένων ομάδων πιστών στον Ναό του Παναγίου Τάφου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια ενός πρωτοφανούς περιστατικού, καθώς την Κυριακή των Βαΐων οι αρχές εμπόδισαν τον Καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα να εισέλθει στο ναό για τη λειτουργία, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά μετά από αιώνες και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου, που έκανε λόγο για προσβολή των θρησκευτικών αισθητηρίων εκατομμυρίων χριστιανών.
Για την εκτόνωση της έντασης χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε εντολή για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης του Καρδιναλίου στο ιερό προσκύνημα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί δεν εμπεριείχαν καμία δόλια πρόθεση, αλλά επιβλήθηκαν αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας, καθώς η Παλιά Πόλη θεωρείται στόχος ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μετά την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων κατά της Τεχεράνης στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των συναθροίσεων σε 50 άτομα είναι αναγκαίος, καθώς η στενή ρυμοτομία της Παλιάς Πόλης καθιστά αδύνατη την ταχεία επέμβαση σωστικών συνεργείων σε περίπτωση επίθεσης. Παρά τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις θρησκείες κατά τη διάρκεια των τρεχουσών εορτών, οι ισραηλινές δυνάμεις επεξεργάζονται πλέον ένα ειδικό σχέδιο που θα επιτρέψει στους θρησκευτικούς ηγέτες να τελέσουν τα καθήκοντά τους κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία τους.