Σε πλήρες τέλμα οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το «Συμβούλιο Ειρήνης» βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τεράστια «τρύπα» δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters, από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν υποσχεθεί οι αραβικές χώρες και οι διεθνείς εταίροι, έχει συγκεντρωθεί μόλις ένα ελάχιστο κλάσμα, που δεν αγγίζει καν το 1 δισεκατομμύριο.
Η γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στο Ιράν φαίνεται πως ανέτρεψε πλήρως τους υπολογισμούς. Από τις δέκα χώρες που δεσμεύτηκαν στη διάσκεψη της Ουάσινγκτον, μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη. Το αποτέλεσμα είναι η «Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας» (NCAG), η ομάδα τεχνοκρατών που προοριζόταν να αντικαταστήσει τη Χαμάς, να παραμένει εγκλωβισμένη σε ξενοδοχείο του Καΐρου, αδυνατώντας να αναλάβει καθήκοντα λόγω έλλειψης πόρων και εγγυήσεων ασφαλείας.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό της Χαμάς. Το Ισραήλ απαιτεί την άμεση παράδοση του οπλισμού πριν από οποιαδήποτε αποχώρηση, ενώ η Χαμάς αρνείται να προχωρήσει χωρίς ρήτρες για οριστική παύση του πυρός. Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποιούν ήδη για επιστροφή σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, την ώρα που το κόστος ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης Γάζας υπολογίζεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αποτυχία ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού σχεδίου για τον παλαιστινιακό θύλακα εκθέτει τη στρατηγική του Τραμπ, ο οποίος, παρά τη ρητορική του ως «ειρηνοποιός», βλέπει τις πρωτοβουλίες του —από την Ουκρανία μέχρι το Ιράν— να κλυδωνίζονται επικίνδυνα. Χωρίς κεφάλαια και με την εκεχειρία να κρέμεται από μια κλωστή, το όραμα για τη «νέα Γάζα» μοιάζει περισσότερο με μακρινή οφθαλμαπάτη παρά με ρεαλιστική πολιτική διέξοδο.