Σε μια ιστορική καμπή για τις αεροπορικές συνδέσεις στην αμερικανική ήπειρο, οι τακτικές επιβατικές πτήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βενεζουέλας ξεκίνησαν εκ νέου την Πέμπτη, τερματίζοντας μια επταετή περίοδο πλήρους διακοπής. Η πρώτη πτήση της American Airlines απογειώθηκε από το Μαϊάμι και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Maiquetia του Καράκας στις 30 Απριλίου, σηματοδοτώντας την αποκατάσταση ενός κρίσιμου αεροπορικού διαύλου.
Η επανασύνδεση αυτή κατέστη δυνατή μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, που περιλαμβάνουν τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις και τη συνακόλουθη χαλάρωση των αεροπορικών περιορισμών. Η American Airlines σχεδιάζει να διατηρήσει αρχικά καθημερινά δρομολόγια με αεροσκάφη Embraer 175, με προοπτική αύξησης των συχνοτήτων εντός του Μαΐου.
Ενώ οι εμπορευματικές πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, στον χορό των επιβατικών μεταφορών αναμένεται να μπει τον επόμενο μήνα και η Laser Airlines με έδρα τη Βενεζουέλα.
Ωστόσο, λόγω των περιορισμών ασφαλείας της FAA (Κατηγορία 2), οι αερομεταφορείς της Βενεζουέλας υποχρεούνται προς το παρόν να χρησιμοποιούν μισθωμένα αεροσκάφη ξένων εταιρειών για τα δρομολόγια προς τις ΗΠΑ, καθώς δεν τους επιτρέπεται η χρήση δικών τους μέσων.