Σε ευθεία προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον προχώρησε σήμερα Τρίτη (5/5) ο Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά στο ενδεχόμενο αμερικανικής επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Από το Γερεβάν της Αρμενίας, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τις αμερικανικές προθέσεις ως «απειλές αποσταθεροποίησης» που δεν αρμόζουν σε παραδοσιακούς συμμάχους, ειδικά εν μέσω της ρευστής τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας.
Η σκληρή αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε την Παρασκευή την πρόθεσή του να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα ευρωπαϊκά οχήματα και φορτηγά στο 25% από αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας ευθέως τις Βρυξέλλες για αθέτηση εμπορικών συμφωνιών.
Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, ο Γάλλος ηγέτης διεμήνυσε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, προκρίνοντας –αν χρειαστεί– την άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κατά του καταναγκασμού (ACI).
Υπογραμμίζοντας την πάγια προσήλωση της Γαλλίας στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, ο κ. Μακρόν τόνισε την απόλυτη ανάγκη σεβασμού των υπογεγραμμένων συμφωνιών. «Εφόσον αυτές αμφισβητούνται, τα πάντα θα πρέπει να τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση», σημείωσε με νόημα, καταλήγοντας πως μπροστά σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει τα θεσμικά της αντίμετρα, κρατώντας ανοιχτές «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».