Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: 50 ύποπτοι περνούν το κατώφλι των Ευρωπαίων Εισαγγελέων

 
οπεκεπε

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 21/05/26 - 08:26

Το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναμένεται να περάσουν από σήμερα περίπου 50 πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον των εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων.

Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, στελέχη και υπάλληλοι του Οργανισμού, αλλά και οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους. Ορισμένοι πρόκειται να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Λουκάρεως, ενώ άλλοι θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους, ακόμη και για την υποβολή γραπτών υπομνημάτων, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Σήμερα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο γενικός διευθυντής Άμεσων Ενισχύσεων, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, καθώς και ελεγκτές του Οργανισμού.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης αγρότες, ιδιώτες που φέρονται να ζητούσαν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση των επίμαχων επιδοτήσεων, αλλά και ιδιοκτήτες ΚΥΔ.

Το πρωί της Παρασκευής έχουν κληθεί ενώπιον των Ευρωπαίων Εισαγγελέων Πόπης Παπανδρέου και Διονύση Μουζάκη οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μετά την άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι Κώστας Τσιάρας, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Κώστας Σκρέκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Χρήστος Μπουκώρος και Γιάννης Κεφαλογιάννης ελέγχονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ η Αικατερίνη Παπακώστα και ο Κώστας Καραμανλής για κακουργηματικές πράξεις.

Τα αδικήματα που αποδίδονται κατά περίπτωση αφορούν ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, ηθική αυτουργία σε απάτη με υπολογιστή, καθώς και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους βουλευτές ενδέχεται να μην ζητήσουν προθεσμία και να καταθέσουν άμεσα τις εξηγήσεις τους, καθώς έχουν ήδη λάβει γνώση της δικογραφίας από τη στιγμή που αυτή διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η διαδικασία αναμένεται να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς ορισμένες από τις πλημμεληματικές πράξεις παραγράφονται εντός του 2026, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει ασκηθεί δίωξη και δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της παροχής εξηγήσεων, οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς θα αποφασίσουν εάν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή εάν κάποιες υποθέσεις θα τεθούν στο αρχείο.

Σε περίπτωση άσκησης δίωξης για πλημμελήματα, οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν απευθείας στο ακροατήριο, ενώ για τα κακουργήματα προβλέπονται επιπλέον στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Η υπόθεση εξελίσσεται στον απόηχο της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για διαδικασίες ταχείας εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα θα οδηγούνται στο ακροατήριο μέσα σε διάστημα έως τριών μηνών, ενώ για τις κακουργηματικές υποθέσεις η ανάκριση θα διενεργείται από εφέτη ειδικό ανακριτή και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται κατά προτεραιότητα, επίσης εντός τριμήνου.

Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι, η οποία με επιστολή της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η διάταξη είναι ασύμβατη με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς αναθέτει την κύρια έρευνα για κακουργήματα σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Απαντώντας στις αντιδράσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ενημερωθεί για τη ρύθμιση. Παράλληλα, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι δεν τροποποιείται ο ιδρυτικός νόμος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ