Ένα απίστευτο περιστατικό που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε τραγωδία σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, στη Ζάκυνθο, με θύμα έναν 22χρονο Αμερικανό τουρίστα. Ο νεαρός, ο οποίος είχε ταξιδέψει αυθημερόν στο νησί από την Αθήνα όπου απολάμβανε τις διακοπές του, βρέθηκε στο διάσημο πλάτωμα πάνω από την παραλία του Ναυαγίου.
Στην προσπάθειά του να βρει το ιδανικό «κάδρο» για μια selfie, αγνόησε πλήρως τις προειδοποιητικές πινακίδες, πήδηξε έξω από την προστατευτική περίφραξη και, φορώντας εντελώς ακατάλληλα παπούτσια, γλίστρησε στο χείλος του γκρεμού των 300 μέτρων.
Η σωτήρια αναχαίτιση και η μεγάλη κινητοποίηση των αρχών
Η τύχη φάνηκε να είναι με το μέρος του 22χρονου, καθώς η θανατηφόρα πτώση του ανακόπηκε στα πρώτα δέκα μέτρα από ένα μικρό πεύκο. Παγιδευμένος στο χείλος της αβύσσου, ο νεαρός κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ειδοποιήσει τις αρχές, ενώ το ίδιο έπραξαν έντρομοι και άλλοι επισκέπτες που έγιναν μάρτυρες του περιστατικού.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και γιγαντιαία, καθώς στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ανάμεσά τους και άνδρες της ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων.
Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη και προσεκτική επιχείρηση, οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο με ειδικό εξοπλισμό και να ανασύρουν τον τουρίστα σώο και αβλαβή. Ο νεαρός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο του νησιού με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η έκκληση των αρχών και το γραφειοκρατικό «κενό»
Με αφορμή το παρ' ολίγον δυστύχημα, οι τοπικές αρχές απευθύνουν για ακόμα μια φορά δραματική έκκληση προς όλους τους τουρίστες να σέβονται τη σήμανση, να ακολουθούν τις οδηγίες και να μην περνούν σε καμία περίπτωση πίσω από τα προστατευτικά κάγκελα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Ζακύνθου αναδεικνύει και μια σοβαρή γραφειοκρατική εκκρεμότητα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη φετινή χρονιά.
Χωρίς αυτήν, ο Δήμος δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό ασφαλείας που θα επιβλέπει την περιοχή σε καθημερινή βάση και θα ενημερώνει τους ξένους επισκέπτες για τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβει το σημείο.