Σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κρατήσει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ), Θεώνη Κουφονικολάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας, η Θεώνη Κουφονικολάκου απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ σέβεται την αυτοτέλεια των πολιτικών κομμάτων και δεν επιδιώκει τη διάλυση ή την απορρόφηση άλλων πολιτικών σχηματισμών.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης προσώπων στη νέα πολιτική πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ειδικές διευκολύνσεις ή προνομιακή μεταχείριση για κανέναν. Απέφυγε, μάλιστα, να σχολιάσει πληροφορίες περί ενδεχόμενων ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν άλλους πολιτικούς χώρους.
Απαντώντας στις επικρίσεις της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με ομοιότητες ανάμεσα στην ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ και εκείνη της πρωτοβουλίας «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», η εκπρόσωπος του νέου κόμματος απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντιγραφής, υποστηρίζοντας ότι η σχετική συζήτηση αποπροσανατολίζει από τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα.
«Αντιλαμβάνομαι το άγχος, τον πανικό και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η συμπαράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, διερωτώμενη παράλληλα εάν μπορεί να γίνεται λόγος για «πνευματική ιδιοκτησία» σε πολιτικές διακηρύξεις και προγραμματικές θέσεις.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές κατευθύνσεις του κόμματος, η Θεώνη Κουφονικολάκου υποστήριξε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου πολιτικής εκπροσώπησης, με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών προτάσεων.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που παρουσίασε περιλαμβάνονται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στα ζητήματα της στέγασης, του κόστους διαβίωσης και της ενεργειακής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, ενώ υπερασπίστηκε την πρόταση για επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε επιχειρήσεις και ομίλους με ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία, καθώς και αλλαγές στη φορολόγηση κινητής περιουσίας, τόκων και μερισμάτων.
Η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους συνταξιούχους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη 13η σύνταξη που είχε θεσπιστεί κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
Όσον αφορά τις πολιτικές συνεργασίες, απέφυγε να τοποθετηθεί για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ότι η νέα πολιτική κίνηση επιδιώκει να στηριχθεί πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις και στην άμεση επαφή με την κοινωνία.
«Επιθυμούμε την ανασυγκρότηση και την επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική προσπάθεια φιλοδοξεί να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, από τις διεθνείς συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις έως την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική κρίση.