Λίβανος: Ο φόβος ενός νέου εμφυλίου «ξυπνά» λόγω των πιέσεων για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

 
λιβανος

Πηγή Φωτογραφίας: JALAA MAREY/AFP

Ενημερώθηκε: 09/06/26 - 09:07

Ο Λίβανος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία χρόνια σε μια νέα εσωτερική σύγκρουση. Η χώρα είναι εξαντλημένη από τον πόλεμο, βαθιά διχασμένη και παγιδευμένη ανάμεσα στα συμφέροντα του Ισραήλ, του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.

Η νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να παραδώσει σταδιακά τα όπλα της, ώστε το επίσημο κράτος να ελέγχει όλη τη χώρα.

Όμως, η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει να ανοίξει τις πληγές του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου που έζησε η χώρα από το 1975 έως το 1990. Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί ο πρώην στρατηγός του λιβανικού στρατού, Χαλίλ Χελού, μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση είναι εύκολο να ξεκινήσει, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι ήδη δραματική. Το λιβανικό κράτος έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και το ρεύμα, το οποίο λειτουργεί ελάχιστες ώρες την ημέρα. Το εθνικό νόμισμα έχει παραμεριστεί από το δολάριο και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών, ζώντας σε σκηνές στους δρόμους της Βηρυτού.

Αυτή η ανθρωπιστική κρίση έχει φουντώσει την καχυποψία ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες. Σιίτες πρόσφυγες δυσκολεύονται πλέον να βρουν στέγη σε χριστιανικές, σουνιτικές ή δρούζικες περιοχές, επειδή οι ντόπιοι φοβούνται ότι η παρουσία τους θα προσελκύσει ισραηλινά πλήγματα. Την ίδια στιγμή, ένοπλες ομάδες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους σε χριστιανικές συνοικίες της ανατολικής Βηρυτού, θυμίζοντας τις παλιές μαύρες μέρες.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αφοπλιστεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εξόντωσή της, ενώ συνεχίζει να αναπληρώνει τον οπλισμό της μέσω λαθρεμπορίου.

Όλο το βάρος πέφτει τώρα στον επίσημο στρατό του Λιβάνου. Αν και οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευσή του, ο στρατός παραμένει αδύναμος για μια μετωπική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. Επιπλέον, πολλοί στρατιώτες προέρχονται από τις ίδιες κοινότητες που στηρίζουν την οργάνωση και δεν θέλουν να φαίνεται ότι εκτελούν τις επιθυμίες του Ισραήλ.

Παρά τους τεράστιους κινδύνους, η κυβέρνηση του προέδρου Ζοζέφ Αούν βλέπει την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ ως μια ιστορική ευκαιρία για να πάρει ξανά τον έλεγχο της χώρας, ξεκινώντας με την ανάπτυξη του στρατού στον νότο. Ωστόσο, τα εκρηκτικά υλικά για μια νέα εσωτερική ανάφλεξη είναι ήδη τοποθετημένα και η επιτυχία του σχεδίου κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρείται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ